Index Vakbarát Hírportál

Meghalt A Keresztapa színésze, James Caan

2022. július 7., csütörtök 20:31

Meghalt James Caan, A Keresztapa Oscar-jelöltje és a Brian éneke sztárja. A színész 82 éves volt.

James Caan – akit a Keresztapában játszott maffiózó, Sonny Corleone szerepéért Oscar-díjra, az 1971-es Brian éneke című filmben alakított szerepéért pedig Emmy-díjra jelölték – életének 82. évében, szerda este meghalt.

Számos nagy filmes és televíziós szerepe volt,  játszott többek között a Mi a manó című filmben és a Las Vegas című sorozatban is. Családja Caan Twitter-oldalán erősítette meg a hírt.

„Nagy szomorúsággal tudatjuk, hogy Jimmy július 6-án este meghalt” – áll a tweetben.

„A család nagyra értékeli a szívből jövő részvétet és szeretetet, és kéri, hogy továbbra is tartsák tiszteletben a magánéletüket ebben a nehéz időszakban” – tették hozzá.

Caan a Keresztapa első (1972) és második részén (1974) kívül jelentős szerepet kapott az 1971-es Brian énekében, az 1981-es Az erőszak utcáiban, az 1990-es Tortúrában, valamint a 2014-ben bemutatott Hazárdjátékban is.

Caan eredetileg Michael szerepére jelentkezett a Keresztapa meghallgatására, a Paramount stúdió egy ideig támogatta is, majd Coppolával, a rendezővel kötött kompromisszum eredményeképp Caan alakította az erőszakos Sonnyt, Al Pacino kapta a keresztapa másik fia, Michael szerepét.

A színész korábban már szerepelt Coppola-filmben, az 1969-es Az esőemberekben, ahol egy agykárosodott stoppost játszott. Ahogy az évtizedek során karrierje előrehaladt, egyre többször alakított erőszakra hajlamos karaktereket.

Egyetlen filmet rendezett, a Szem elől tévesztve címűt, melyet 1980-ban mutattak be. Ebben egy munkást alakított, akinek volt felesége férjhez megy egy maffiózóhoz, aki vallomást tesz a rendőrségen, így tanúvédelmi programba kerül és elköltözik az asszony gyerekeivel együtt, a Caan alakította szereplőnek pedig fogalma sem lesz, hova tűntek a gyerekei.

Emlékezetes alakítása a Tortúra írója, akit látszólag megmentenek egy autóbaleset után, és egy nő az otthonába fogadja lábadozni, azonban kiderül, hogy a megmentő megszállott rajongó, aki mindent megtesz, hogy az írót magánál tartsa. Kathy Batest Oscar-díjjal jutalmazták a nő megformálásáért.

James Edmund Caan Bronxban született, a Michigani Állami Egyetemen és a Hofstra Egyetemen tanult, ahova többek között Francis Ford Coppolával is együtt járt. Színészetet a New York-i Neighborhood Playhouse színiiskolában hallgatott.

Négyszer volt házas, mind a négyszer elvált, öt gyereke született.

(Borítókép: James Caan. Fotó: Amy Sussman / WireImage / Getty Images)

 

Rovatok