Index Vakbarát Hírportál

Már 87 millió forint gyűlt össze az Átrium életben tartására

2022. július 15., péntek 19:14 | aznap frissítve

A színház produkciós menedzsere egy korábbi interjújában elmondta: a jegybevételeken túl még legalább 200 millió forintra van szükségük ahhoz, hogy működni tudjanak.

Az Átrium közösségi oldalán közzétett adatok szerint a péntek délutánig beérkezett és eddig feldolgozott felajánlások után június 27. és július 15. között összesen 72 368 671 forint érkezett felajánlásként magánszemélyektől és cégektől a színházhoz egyszeri támogatásként, Mecénás Klub-tagságként, illetve székkeresztelőként.

A teljes támogatási összeg Budapest Főváros Önkormányzatának eddig beérkezett 15 millió forintos játszási támogatásával együtt 87 368 671 forint, ami az Átrium 2022. évi működési költségének közel 44 százaléka.

Elégtelen ütemezésű kulturális támogatások

A Facebook-bejegyzés említést tesz a kulturális miniszterhelyettesről, aki szerint a háborús helyzet indokolja – a rezsicsökkentés megszüntetésétől a kata eltörlésén át az inflációig – a kulturális támogatások „ütemezésének” elégtelenségét.

Érdekes, hogy a háborús helyzet nem gátolta Fekete Péter bűvész urat a 12 milliárdos támogatási keret totális kiürítésében: nem gátolja más magánszínházak kifizetését (annyival erre az évre, amit az Átrium négy évre kapott), nem gátolja a Nemzeti Színház több mint kétmilliárdos állami támogatását, meg a vidéki színházigazgatók elektromos biciklivel való ellátását sem

– olvasható a posztban, amely arra is kitér, hogy óriási köszönettel tartoznak a támogatóknak azért, hogy októberig meghirdethették a műsorukat. „Elképesztő, hogy ez egyáltalán nem helyi ügy, hanem országos: vidéki falvaktól a közepes városokon át a megyeszékhelyekig vesztek részt ebben az elképesztő összefogásban, nem beszélve a külföldi városokból érkező támogatásig.”

Rovatok