Index Vakbarát Hírportál

Bécsben akartak túladni az Olaszországból kicsempészett, 800 millió forintot érő festményen

2022. július 19., kedd 18:45

Olasz nyomozók meghiúsították, hogy Bécsben elárverezzenek egy csalárd módon Olaszországból kivitt ritka barokk festményt.

Artemisia Gentileschi 17. századi olasz festőnő Caritas Romana című, legalább 800 millió forintot érő festményére a csalók úgy kapták meg 2019-ben az olasz kulturális minisztérium kiviteli engedélyét, hogy meghamisították a mű értékére és eredetére vonatkozó adatokat.

A gyanúsítottak nem az ünnepelt barokk festőnő saját műveként, hanem egy tanítványa munkájaként tüntették fel az olajképet az iratokban.

Résen volt a műkincsvédelem

A magasabb ár reményében külföldre csempészett festmény ügyében 2020-ban indult nyomozás, amelynek eredményeként egy bécsi aukciósháznál bukkantak rá a Cimon és Pero pikáns legendáját ábrázoló képre. Az olasz hatóságok visszavonták a kiviteli engedélyt, a festményt pedig lefoglalták.

Az Olaszországba visszakerült műkincset kedden a dél-olaszországi Bariban mutatták be a nyilvánosságnak. A bűnügyben az MTI szerint két gyanúsított ellen folyik eljárás.

Egy pugliai nemesember, II. Giangirolamo Acquaviva gróf a 17. század első felében rendelte meg a képet a férfiak uralta itáliai művészvilágban nő létére sikert elérő Gentileschitől, akinek munkássága Caravaggio hatását tükrözi.

Az olasz csendőrség műkincsvédelmi részlege folyamatosan figyeli a nemzetközi árverési katalógusokat, hogy kiszűrje az Olaszországból illegálisan kivitt műalkotásokat, régiségeket.

Rovatok