Index Vakbarát Hírportál

Eredeti, 179 millió forintot érő Picassóval próbált meglógni valaki, a repülőtérig jutott

2022. július 19., kedd 21:35

Az ibizai hatóságok lefoglaltak egy 179 millió forintot érő Picasso-vázlatot, miután egy utazó nem jelentette be azt a repülőtéri vámhatóságnak.

A spanyol adóhivatal és a polgárőrség közölte: a meg nem nevezett utas, aki Svájcból érkezett a spanyol szigetre egy járattal, kezdetben megpróbálta a rajzot kis pénzértékű másolatnak kiadni.

A poggyászában talált galériás számla azonban, úgy tűnt, hogy a művet Picasso eredetijeként azonosítja.

A csempészkísérletre július elején került sor, bár a hatóságok csak hétfőn hozták nyilvánosságra az eset részleteit, miután egy előzetes elemzés alapján kiderült, hogy az aláírt rajz valódi Picasso-mű – írja  CNN.

A spanyol hatóságok közölték: svájci kollégáik figyelmeztették őket egy utasról, aki „gyanús körülmények között szállított egy műalkotást”. Amikor a férfi megpróbált áthaladni a zöld sávon az ibizai repülőtéren, jelezve, hogy érkezéskor nincs mit bevallania, a vámosok átkutatták a poggyászát, és felfedezték a vázlatot.

Az utas először azt állította, hogy a rajz csak egy másolat, és bemutatott egy kézzel írt nyugtát 1500 svájci frankról (60 ezer forint).

Egy alapos átvizsgálásnál azonban a tisztviselők felfedeztek egy második számlát, amelyet egy zürichi művészeti galéria állított ki, és amelyen a Három alak című, 1966-os Picasso-mű 450 000 svájci frankért (179 millió forintért) történő eladása szerepelt.

A helyi múzeum, az ibizai Eivissa Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója által végzett vizsgálat megállapította, hogy a műalkotás egy eredeti Picasso-mű, amelynek piaci értéke összhangban van a galéria számláján feltüntetett összeggel.

Rovatok