Index Vakbarát Hírportál

Mit él át egy kiöregedő színésznő?

2022. július 20., szerda 15:43

Többszörös nemzetközi díjnyertes színdarab érkezik Budapestre. A chilei Belova-Iacobelli Társulat előadása, a Chayka egy kiöregedő színésznő története.

A budapesti Katona József Színház összefogott az egyik legelismertebb magyar kozmetikai márkával, hogy elhozzák Magyarországra azt a monodrámát, amely a márka alapítója szerint nem az öregedésről, hanem az elmúlás szépségéről szól. A Chayka 2018-ban elnyerte a legjobb színdarab, a legjobb színésznő és a legjobb színpadi rendezés díját Chilében. A bábjáték később 2020-ban Belgiumban és 2022-ben a Bielesko-Biala Nemzetközi Fesztiválon is díjazott lett.

A Belova-Iacobelli Társulat darabja egy színésznőről, Chaykáról szól, aki élete alkonyán még utoljára eljátszhatja Arkagyina szerepét Csehov Sirályában. Előadás közben azonban meg-megfeledkezik szövegéről és szerepéről, a valóság és a fikció egyre inkább összekeveredik.

visszasodródik a múltba, ahol újra kapcsolatba kerül azzal a fiatal színésznővel, aki egykor volt, amikor egy másik szerepet játszott a darabban, Ninát.

Nina a fiatal színésznő, aki valahogy mindig megtalálja a módját, hogyan álljon talpra. Rajta keresztül egy másik Chayka bukkan fel, aki múlt és jelen, csalódás és remény között navigál, és aki mindennek ellenére megy tovább előre.

A darabot szeptemberben öt alkalommal adja elő a meghívott társulat, francia és spanyol nyelven, magyar felirattal.

(Borítókép: Estelle Valente)

Rovatok