Index Vakbarát Hírportál

Bemutatják az örökbefogadás magyar drámáját Szarajevóban

2022. július 21., csütörtök 13:30

A Szarajevói Filmfesztiválon mutatják be Szakonyi Noémi Veronika Hat hét című filmjét augusztusban.

A Nemzeti Filmintézet (NFI) szerint közzétették a 28. Szarajevói Filmfesztivál szervezői az augusztus 12-én kezdődő filmünnep versenyprogramját. Fábián Nikolett, Gyimesi Anna, Kálmán Mátyás, Nagy Kálmán, Nemes Anna, Szelestey Bianka, Turai Balázs és Vermes Dorka rendezők alkotásai a rövid-, a diák- és a dokumentumfilmes versenybe kaptak meghívást.

A rangos eseményre a Hat hét című magyar film is meghívást kapott. A nyílt örökbefogadás témáját feldolgozó érzékeny alkotás a nemzetközi szemlén a Szarajevó Szíve fődíjért is versenybe száll a régió legizgalmasabb új filmjeivel együtt.

Örökbe adó és fogadó szülők drámája

A Nemzeti Filmintézet támogatásával készített Hat hét című filmalkotás egy, az érettségi előtt álló, nehéz anyagi körülmények között élő tinédzser lány történetét dolgozza fel, aki, miután teherbe esik, úgy dönt, örökbe adja kislányát egy hosszú évek óta várakozó párnak.

Bár a lány eleinte úgy érzi, profi asztaliteniszező-karrierje érdekében a legjobb döntést hozta, a szülés után elbizonytalanodik. A jogszabály alapján mindössze hat hét áll rendelkezésére arra, hogy meggondolja magát, amely az örökbe adó és fogadó szülőknek is érzelmileg rendkívül megterhelő időszak.

Az alkotók eleinte dokumentumfilmben szerették volna feldolgozni a témát, végül

a valós eseményeken alapuló történetet dramatizálták.

Szakonyi Noémi Veronika az MTI szerint elmondta, hogy elsőre nem volt számukra egyértelmű, melyik oldalról mutassák be az örökbe adás folyamatát.

A beszélgetéseink során arra jutottunk, hogy az életet adó anyákról esik a legkevesebbszer szó, ők a leginkább alulreprezentáltak. Gyakran stigmatizálják őket, ezért inkább láthatatlanok maradnak, és kevés segítséget kapnak

– tette hozzá a rendező.

Rovatok