Index Vakbarát Hírportál

Tim Burton idén Lumière-díjat kap

2022. július 21., csütörtök 13:29

Tim Burtonnek, a filmművészet fenegyerekének olyan klasszikusokat köszönhetünk, mint az Ollókezű Edward, a Batman, a Charlie és a csokigyár vagy az Alice Csodaországban.

Tim Burton amerikai rendező, forgatókönyvíró és producer kapja a francia Lumière Intézet által alapított filmes elismerést – derül ki a The Hollywood Reporter cikkéből. A Lumière-díjat olyan filmkészítőknek vagy előadóművészeknek adják, akiknek a munkássága a filmtörténet meghatározó részévé vált. A díjátadót a Lumière Fesztivál keretein belül rendezik meg Lyonban, október 21-én, amelyen Burton is tiszteletét teszi.

Az amerikai rendező így olyan, korábban ebben az elismerésben részesült rendezők sorához csatlakozik, mint Jane Campion, Francis Ford Coppola, Martin Scorsese vagy Quentin Tarantino.

A Lumière Fesztivál a közleményében Burtont olyan művésznek nevezte, aki a mozi világában egyfajta ritka koherenciát teremtett, miközben filmjeivel példátlan hatással van a popkultúrára.

Burton jelenleg élete első televíziós sorozatán dolgozik, amelyet a Netflix számára készít. A sorozat, amely a Wednesday címet viseli, az Addams Family című filmből már jól ismert Wednesday Adamsről fog szólni.

(Borítókép: Tim Burton 2016. szeptember 26-án. Fotó: Brent N. Clarke/FilmMagic)

Rovatok