Index Vakbarát Hírportál

17 éves kőbányai lány lett az Anna-bál szépe

2022. július 24., vasárnap 11:22

Idén a tizenhét éves Kemecsei Anna Viktória vehette át a 197. Anna-bál szépének járó serleget Káel Csabától Balatonfüreden.

Kemecsei Anna Viktória, a kőbányai Szent László Gimnázium tanulója lett az 2022-es Anna-bál szépe Balatonfüreden július 23-án késő este. Ez már a második herendi serleg a családban, hiszen korábban a nagynénje is bálkirálynő lett Füreden.

Az Anna-bál első udvarhölgye a 19 éves miskolci Zelana Zóra lett, aki születésnapi ajándékként kapta a báli belépőt. A másik udvarhölgy, a 17 esztendős Janovszki Csenge a Komáromhoz közeli Nagyigmándról érkezett – olvasható a bál honlapján.

A bál szépe egy 24 karátos arannyal díszített Apponyi mintájú herendi porcelán serleget kapott, az első udvarhölgy Rothschild, a második udvarhölgy pedig Viktória mintájú serleget vihetett haza.

Az idei Anna-bálon, melyre már június közepén elfogytak a 85 ezer forintos belépőjegyek, minden eddiginél több, 620 vendéget vett részt.

A hagyományosan az Anna Grand Hotel kertjében megtartott esemény kezdetén idén is a Vaszary Villa kertjében gyülekeztek a vendégek, és onnan indult este fél nyolckor a zenés menet,

A versenyre jelentkező hölgyek sorszámozott herendi porcelán szíveket kapnak. Ezek segítségével a báli közönség szavazza meg azt a 15 legszebb lányt, akik közül a szakmai zsűri választja ki a bál szépét és udvarhölgyeit.

A végső döntést a idén is a zsűritagok: Gömbös Lóránd vállalkozó, a legendás balatonfüredi Hungária Yacht Club feltámasztója, Horgas Eszter fuvolaművész, Kocsis Korinna, a 185. balatonfüredi Anna-bál szépe, modell, szépségverseny-győztes, Schiffer Miklós stílustanácsadó és V. Kulcsár Ildikó, a Nők Lapja újságírója hozták meg.

A bál szépének járó serleget az est idei fővédnöke, Káel Csaba filmügyi kormánybiztos adta át.,

Az első Anna-bált 1825. július 26-án tartották Balatonfüreden, a Horváth-házban, Szentgyörgyi Horváth Fülöp János fogadójában a házigazda leányának tiszteletére. Az ifjú Anna Krisztina azon az estén ismerkedett meg leendő férjével, Kiss Ernő huszár főhadnaggyal, aki később az 1848-49-es szabadságharc aradi tábornok-vértanúja lett.

Emlékére 2003 óta minden évben átadják az őt ábrázoló herendi porcelán huszárszobrot egy olyan embernek, aki sokat tett és tesz Balatonfüred kultúrájáért és szellemi életéért. Idén ezt a díjat Eperjes Károly színművész vette át.

(Borítókép:  Janovszki Csenge,  Kemecsey Anna Viktória és Zelana Zóra. Fotó: Balatonfüred.hu)

Rovatok