Augusztus 20–21-én a bringatúrák, a tárlatvezetések, a kézműves-foglalkozások, a játékok és a mesemondók meséi is az ételekről szólnak majd a szentendrei Skanzenben. Az ünnepi hétvégén gasztronómiai kalandozással és számtalan múzeumi attrakcióval várják a látogatókat.
Az ünnepi hétvégén megkóstolhatják az érdeklődők a múzeumban a ruszin káposztás laskát, a sváb almás pitét, a borsodnádasdi molnárkalácsot és az erdélyi gasztronómiában központi helyet elfoglaló puliszkát is. Perecet és cipót sütnek, de a nyári melegben a csalamádé és a hideg szörp is jól fog esni Margit néninél.
Bepillanthatunk az örmény és a zsidó konyha rejtelmeibe,
a Skanzen receptkönyveiből pedig a hagyományos magyar konyhát is mélyebben megismerhetjük.
A kézműves-foglalkozások ugyancsak az étkezéshez kapcsolódnak: só-liszt-víz gyurmából perecet gyúrhatnak a gyerekek, szaggathatnak csigatésztát, és hogy legyen mibe tenni az ételt, varrhatnak kenyérzsákot, formázhatnak agyagtálat vagy marokkosarat. A learatott gabonaszálakat is felhasználják, szalmadíszt és aratókoszorút készíthetnek majd az érdeklődők rozsszalmából. A gyerekeket számtalan játékudvar várja, ahol játszva bővíthetik tudásukat, miközben vándormuzsikusok zenéje szól a távolból.
Szombaton Sőrés Rozka mesemondó Egy falat kenyérről, vasárnap Écsi Gyöngyi Az élet vizéről mesél kicsiknek és nagyoknak. Székely népmesék mellett mesés ízek és ízes mesék várják az egész családot a múzeum jól ismert színpadi helyszínén, a Kisalföld tájegység Kisbodaki pajtájában.