Index Vakbarát Hírportál

Alec Baldwin szerint a rendezőasszisztens felelős a filmforgatáson történt halálos balesetért

2022. augusztus 20., szombat 08:53

Alec Baldwin nem gondolja, hogy őt vagy bárki mást büntetőjogi felelősségre vonnának a Rust című film forgatásán tavaly történt halálos fegyverbaleset miatt. A színész szerint az eset „éveket vett el az életéből”, és szakmailag sokba került neki.

Az ügyészek jelenleg a Santa Fe-i seriff hivatalának nyomozati jelentését várva mérlegelik a bizonyítékokat az ügyben, hogy dönthessenek arról, hogy vádat emelnek-e. Baldwin és a stáb tagjai egy jelenetet próbáltak, amikor a színész kezében lévő kellékfegyver elsült. A balesetben Halyna Hutchins operatőr meghalt, Joel Souza rendező pedig megsérült.

A tragédiáról szóló nyomozás arra összpontosított, hogyan kerülhetett egy éleslőszer a forgatásra. A CNN-nek adott interjújában Baldwin a tragédiáért Hannah Gutierrez Reedet tette felelőssé, aki a film fegyverkezelőjeként és kellékes asszisztenseként dolgozott, valamint Dave Halls rendezőasszisztenst, aki a kezébe adta a fegyvert. Ügyvédjeiken keresztül mind Gutierrez Reed, mind Halls azzal vádolta Baldwint, hogy másokra hárítja a felelősséget.

Valaki éles golyót tett a fegyverbe, akinek értenie kellett volna a munkájához. Ez volt az ő [Gutierrez Reed] feladata. Az ő munkája volt az, hogy ellenőrizze a lőszert, és betegye a vaktöltényt a fegyverbe. Nem lett volna szabad éles lövedéknek lennie a forgatáson

− mondta Baldwin. 

Hozzátette, hogy

két ember van, aki nem azt tette, amit tennie kellett volna. Nem azt akarom, hogy börtönbe kerüljenek, vagy hogy az életük pokollá váljon. Nem akarom ezt, de azt igen, hogy mindenki tudja, hogy ez a két ember felelős azért, ami történt.

Az Új-Mexikó munkahelyi egészségügyi és biztonsági irodája által a filmgyártó cég ellen ebben a hónapban benyújtott közigazgatási panasz szerint Gutierrez Reed azt mondta Hallsnak, hogy figyelmeztesse őt, amikor Baldwin megérkezik, hogy biztonsági ellenőrzést végezzen a lőfegyverén. A panaszban az áll, hogy a fegyverkezelő elhagyta a helyszínt, „abban a hitben, hogy Halls értesíti őt, amikor Baldwin megérkezik”. Ennek ellenére a panasz szerint Halls egyenesen Baldwinnak adta át a revolvert.

Baldwin azt is lehetségesnek tartotta, hogy Seth Kenney, a film kellékszállítója véletlenül éles lövedékeket szállított a forgatásra. Egy múlt héten kiadott FBI-jelentés szerint a forgatáson többtucatnyi olyan lövedéket találtak, amelyek „éleslőszerre hasonlítottak”.

Januárban Gutierrez Reed beperelte a film fegyver- és lőszerbeszállítóját, a PDQ Arm and Prop, LLC-t és annak alapítóját, Seth Kenney-t. A keresetben Gutierrez Reed azt állítja, hogy a Kenney által neki eladott vaktöltények közé éleslőszerek keveredtek.

Rovatok