Index Vakbarát Hírportál

Királyból még nem lett ekkora rocksztár

2022. augusztus 20., szombat 05:45

Augusztus 20. az államalapítás és az államalapító I. István király ünnepe. Az első királyunkról szóló rockopera is példátlan népszerűségnek örvend, de vajon mennyit tudunk Szent Istvánról? Az alábbi kvízből kiderülhet.

Géza fejedelem és Sarolt fejedelemasszony fia, István 975 körül született: ő volt az utolsó magyar fejedelem és az első magyar király. Gizellát, II. Henrik bajor herceg leányát 995 körül vette feleségül, 1000 karácsonyán „Isten kegyelméből” Magyarország királyává koronázták.

A magyar törzsek szövetségéből kialakult fejedelemséget egységes keresztény állammá szervezte, az ellenszegülő magyar törzseket kényszerrel vagy békés úton maga mellé állította, az ellene irányuló lázadásokat leverte. A keresztény magyar állam megteremtőjeként I. István a magyar történelem egyik legkiemelkedőbb alakja. 

Istvánról és a korról rockopera készült Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján, amit 1983. augusztus 18-án mutattak be Budapesten, a városligeti Királydombon. 

István 1038. augusztus 15-én halt meg. Székesfehérvárott temették el, az általa építtetett bazilikában.

A katolikus egyház egyházszervezői tevékenysége miatt szentté avatta, és Magyarország fő védőszentje lett.

Szent István ünnepe egyben a magyar katolikus egyház egyik – Magyarország fő védőszentjének tiszteletére tartott – fő ünnepe.

A Szent Jobb magyar nemzeti és katolikus ereklye, amely a hagyomány szerint Szent István természetes úton mumifikálódott jobb keze. Az ereklyét a budapesti Szent István-bazilikában lévő Szent Jobb-kápolnában őrzik. Tisztelete a magyar történelemben folyamatos, leginkább a Szent István-napi körmenetben nyilvánul meg. Ezen az ünnepen adományozzák a legtöbb állami kitüntetést, köztük a Magyar Szent István-rendet.

Az alábbi kvízben tesztelheti, mennyit tud első királyunkról és napjainkig tartó hatásáról.

A játék lezárult.

(Borítókép: I. István király szobra Kalocsán. Fotó: Rolf Schulten/ullstein bild/Getty Images)

Rovatok