Index Vakbarát Hírportál

Melyek a leggyakoribb videóklipes közhelyek?

2022. augusztus 20., szombat 11:19

Amikor egy új dal megjelenik a könnyűzenei palettán, a projekt komolyságát alátámasztandó, szívesen készítenek hozzá videóklipet az előadók. Ennek a világ különböző pontjain más és más a kultúrája. A magyar szokásokról, közhelyekről, pénzről és tévhitekről beszéltünk kendőzetlenül Marosvölgyi Előddel és Laudon Andreával.

A videóklip nem egyszerű műfaj, ha az ember egyedi és maradandó alkotást szeretne készíteni. Kiemelt nehézsége, hogy összeköttetésben van a zene hangulatával, mondanivalójával, így a klipet készítő csapatnak és az előadónak meg kell találni a közös hangot, hogy a lehető legjobb végeredmény szülessen. A neves előadók rendre dobálják ki az újabbnál újabb videós anyagaikat, hogy a közönség érdeklődését fenntartsák, és bizonyos dalokra helyezzék a fókuszt, mégis ritkán mondhatjuk azt, hogy amit látunk, tényleg annyira jó, hogy újra megnéznénk,

pláne, ha a rászánt költségeket is ismernénk.

Ezúttal Marosvölgyi Előd színész, látványtervező és Laudon Andrea szinkronszínész, online tartalomgyártó voltak az arútluK podcast vendégei, akik számos korábbi projektben dolgoztak már ismert és feltörekvő előadókkal egyaránt, így bepillantást engedhettek nekünk a kulisszák mögé: pontosan hogyan működik ez a világ, mik a magyar előadók videós szokásai, milyen fiaskók szoktak visszatérő problémaként megjelenni?

Vendégeink rugalmasan és kendőzetlenül beszéltek velünk anyagi kérdésekről, személyes preferenciákról, hogy mitől válik valami közhelyessé, és

miben lehet megtalálni az igazi egyediséget.

A stúdióból kifele menet elmondták, hogy a téma igazi fontosságát az adja, hogy míg a legtöbb külföldi országban viszonylag részletesen vannak levezetve ezek a munkafolyamatok és a hozzájuk tartozó költségek, addig itthon nem könnyű erről hiteles információt találni. Amennyiben az előadók előre fel tudnának készülni rá, hogy egy hasonló munka mivel is jár, azzal rengeteg felesleges kört tudnának megspórolni maguknak és a klipkészítőknek egyaránt.

A beszélgetésben szó esett továbbá arról is, hogy:

Aki nem hallotta volna az arútluK podcast előző adását, amelyben az Index kultúra rovatának újságírói Dejcsics Konrád bencés szerzetessel beszélgettek az Arcus Temporum fesztiválról, most ide kattintva megteheti.

(Borítókép: Kaszás Tamás/Index)

Rovatok