Index Vakbarát Hírportál

Átadták a Bujtor István Filmfesztivál díjait

2022. augusztus 22., hétfő 14:58

A filmfesztiválra nevezett 147 alkotás közül 104 film került a hivatalos versenyprogramba, ezek közül 80 alkotást láthattak a nézők. Többszörös győztes lett a Toxikoma és a Korai menyegző, Koltai Róbert pedig életműdíjat kapott.

A zsűri a Bujtor István-díjat a nagyjátékfilmek közül Szabó Győző életrajzi ihletésű könyvéből született, Illés Gabriella producer és Herendi Gábor rendező által jegyzett Toxikoma, a kisjátékfilm kategóriában a Karácsony Gergely, Cserhalmi György, Kertész Janka, Vándor Éva, Szemerédi Bernadett és Rajkai Zoltán főszereplésével készült, Venczel Zsolt rendezte Akarsz-e játszani? című alkotásnak ítélte oda – közölte az MTI.

Az elismerést a versfilmek kategóriában Tóth Vivien és Kecskeméti Balázs produkciója, a Móró Fruzsina és Szabó Zsombor szereplésével készült Maros mozi kapta, a dokumentumfilmek versenyében Kőrösi Máté rendezése, a Dívák lett a befutó.

Koltai Róbert életműdíjjal gazdagodott, melyet eddigi pályafutása során nyújtott színészi és rendezői munkájáért, valamint a Bujtor István Filmfesztiválon az Elvtársak és a Korai menyegző című filmekben nyújtott alakításával érdemelt ki.

Díjeső

Az augusztus 18. és 21. között tartott fesztiválon számos más elismerést is átadtak. A játékfilmek és fikciós kísérleti alkotások között a műfajok bravúros használatáért a Háttérzene szorongáshoz, a szabad történetmesélésért a Limonádé kapott díjat, a közösségi filmezés különdíját a Szeged Televízió Tessék engem elrabolni! című filmjének ítélték oda, a legjobb operatőr Faragó Péter lett a Kedvelem és az Akarsz-e játszani? című filmek készítésében végzett munkájáért.

A legjobb gyerekszereplő díját Balla Riana Emma érdemelte ki a Rianás című, saját forgatókönyve alapján készült filmben nyújtott alakításáért.

A legjobb férfi szereplőnek a nagyjátékfilmek kategóriájában a Kilakoltatásban játszó Orosz Ákos, a kisjátékfilmek versenyében a Csendes környék című filmből Ujlaki Dénes bizonyult. A legjobb női szereplőnek járó díjat a nagyjátékfilmes mezőnyben a Toxikoma főszereplőjének, Török-Illyés Orsolyának, a kisjátékfilmek között Vetlényi Lilinek ítélték oda a Triangle kulcsszerepéért.

Az idősíkok drámai kezeléséért járó szakmai díjat a Korai menyegző, a legjobb dramaturgia díját a Lesen, a legjobb forgatókönyvét az Alföldi Róbert és Mácsai Pál játékával készült Imposztor kapta, míg a Bujtor István szellemiségéért járó elismerést, mint a legjobb krimi, a Lélekpark című alkotás stábja vehette át.

A CinProCaS és a FilmProCaS filmtervező team különdíját a játékfilmes kategóriában Fazekas Máté Bencének ítélték oda a Kilakoltatás című filmért, valamint az Olt Tamás-Vékes Csaba alkotópárosnak a Korai menyegzőért, a dokumentumfilmek közül Tóth Marcsi A Kármel hegye a szomszédban van és Berecz Péter az Isten hozott Manchesterben! című filmért kapott különdíjat.

A dokumentumfilmek sem maradtak ki

A dokumentum- és ismeretterjesztő filmek mezőnyében a szerkesztői, rendezői, operatőri és vágói munka összhangjáért a Több mint balett című film kapott szakmai díjat, az archív felvételek egyéni kezeléséért Domokos János alkotása, a Sarkadi 101, a személyes hangvételért Varga Gábor filmje, a Nagyapám kertje, míg a vizualitásért járó elismerést Poroszka Magyar Zsolt kapta A méhészet négy évszaka-sorozat Tavasz epizódjáért.

Az érzékeny és átfogó szerkesztői munkáért járó szakmai díj Erhardt Ágostoné lett a 17 állomás – a feltámadás keresztútja munkájáért, a kreatív feldolgozásmódért járó szakmai díjat László Gábornak ítélte a grémium a Mi, svábok mindig jó magyarok voltunk filmjéért, a legjobb rendezés Oláh Katáé lett, aki a Digitális nomádom című dokumentumfilmet jegyzi.

A legjobb portréfilm díját Halász László Ezt levezekelni nem lehet, a legjobb televíziós riportfilmét Hadas Krisztina Menekülők – Hosszú út a túlélésért című filmje kapta.

A zsűri az alkotói díjat Szűcs Gergelynek adta,

a Nem a méret a lényeg, avagy élet 150 cm alatt című dokumentumfilmért és a Mire vágyik az érdi ember? című kísérleti fikciós alkotásért.

A versfilmek között a legjobb kamera és vágás Krusovszky Dénes Áttetsző viszonyok című versének adaptációja lett Németh Anna és Mike László alkotásában, a legjobb rendezés díját Balázs László Gábor kapta Pilinszky János Vesztőhely télen című költeményének feldolgozásáért, a vizuális világért az Eleven Költők Társasága vihette haza a díjat Szálinger Balázs két verséből készült, Családregény című zenés filmért, a hangulatiságért pedig Kovács László kapott díjat Szabó Lőrinc Ébredésének megjelenítéséért.

Az animációs filmek versenyében rendezői díjat kapott Glaser Katalin a Legendás családért, a kísérletezésért járó szakmai díjat Pencz Patrik vehette át a The „Milky” Way című animációs filmjéért.

Rovatok