Index Vakbarát Hírportál

Abszolút befutó a Katona József Színház az idei Színikritikusok díján

2022. augusztus 22., hétfő 11:38

A szavazás megtörtént, a kategóriák összeálltak, megvannak a jelöltek az idei Színikritikusok díjára, ahol a legjobb előadás és a legjobb rendezés már biztos a Katona József Színházé.

A Színházi Kritikusok Céhe idén 43. alkalommal adja át a Színikritikusok díját, amellyel a 2021/2022-es évad kiemelkedő színházi teljesítményeit ismeri el. A gála október 18-án lesz az Örkény István Színházban.

Májusban hozták nyilvánosságra, hogy az életműdíjat Cserhalmi György színművész kapja, augusztusban adták hírül, hogy a különdíjjal az AlkalMáté Truppot, az újonnan alapított, a társadalmi folyamatok alakításán innovatív színházi gondolkodással, elkötelezetten dolgozó alkotók számára létrehozott Jövő díjjal pedig két színházi nevelési társulatot, a KÁVA Színházat és a Kerekasztal Színházat ismerik el.

Tizennégy kategóriában hagyományosan három-három nominált várja az október 18-i díjátadót, amelynek helyszíne az Örkény Színház. A gála a közönség számára ezúttal is nyilvános. Az esemény rendezője Mácsai Pál, közreműködői az Örkény Színház művészei.

Régi rendszer, új szabályok

Idén 16 színikritikus adta le voksát a megszokott kategóriákban. A szavazás módja a megszokottól egy esetben tért el.

Két évtized tapasztalata alapján levonható az a következtetés, hogy a kritikusdíjra szavazók közül nem mindenki követi a „felnőttprodukciókkal” azonos intenzitással a gyerek/ifjúsági előadásokat, ezért a Színházi Kritikusok Céhének elnöksége úgy határozott, hogy ettől az évadtól erről a kategóriáról egy olyan grémium fog dönteni, amelynek tagjai e színházi területet alaposabb figyelemmel kísérik, mint a többi szavazó. A grémium összetétele évről évre változhat. Az idei legjobb gyerek- és ifjúsági előadás díj odaítélésében hatan vettek részt, akik javaslataik alapján egy szűkített listára szavaztak.

A várományosok között az idei abszolút rekorder a Katona József Színház,

amelynek három produkciója, az Isten, haza, család, a Káli holtak és a Melancholy Rooms versenyez a legjobb előadás és a legjobb rendezés díjáért. Az új magyar dráma/színpadi szöveg kategóriában szintén csak a Katona József Színházban bemutatott művek – Spiró György drámája, a Főtitkárok, Varga Zsófia és Tarnóczi Jakab Aiszkhülosz, Euripidész és Szophoklész művei alapján készített Isten, haza, család, továbbá a Térey János Káli holtak című regényének Bíró Bence és Dömötör András készítette adaptációja kerültek a várományosok közé. Az Isten, haza, család összesen négy, a Káli holtak hat, a Melancholy Rooms öt kategóriában érintett.

A díjátadó ceremónia helyszíne, az Örkény István Színház öt jelöléssel várja a gálát.

A független színházak közül a Stúdió K Színház és a Szkéné Színház két-két jelöléssel csúcstartó, rajtuk kívül a Narratíva Kollektíva, valamint a Trafó, a Forte Társulat és a Manna Produkció egy-egy előadása képviselteti magát.

A vidéki színházak közül a Budaörsi Latinovits Színház és a tatabányai Jászai Mari Színház két-két jelölést válthat díjra, a Miskolci Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház egy-egy nominálást kapott. A jelölt előadások között van egy hármas koprodukció is, a legjobb gyerek- és ifjúsági előadások között a Kőszegi Várszínház, a szombathelyi Mesebolt Bábszínház és a debreceni Vojtina Bábszínház összefogásából létrejött Lili és a bátorság.

A határon túli színházak közül a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházban és a Komáromi Jókai Színházban dolgozó alkotók kaptak jelölést.

A várományosok

A legjobb új magyar dráma / színházi szöveg

A legjobb előadás

A legjobb rendezés

A legjobb szórakoztató előadás

A legjobb független előadás

A legjobb gyerek/ifjúsági színházi előadás

A legjobb női főszereplő

A legjobb férfi főszereplő

A legjobb női epizódszereplő

A legjobb férfi epizódszereplő

A legjobb díszlet

A legjobb jelmez

A legjobb színházi zene

A legígéretesebb pályakezdő

(Borítókép: Bodnár Patrícia / Index)

Rovatok