Index Vakbarát Hírportál

Kazinczy-musical készült a Madách Színházban

2022. augusztus 26., péntek 07:08

A legendás nyelvújító, Kazinczy Ferenc hányatott sorsú fiának történetét meséli el A tizenötödik című musical. A darab ősbemutatóját áprilisban tartották, az egyedi formanyelvvel és látványvilággal dolgozó előadást október 7-től újra játsszák a Madách Színházban.

A Madách Színház A tizenötödik című musicaljében végigkísérhetjük az elfelejtett aradi vértanú, Kazinczy Lajos személyiségfejlődési történetét a bátortalan, fiatal fiútól egészen a Magyar Honvédség csapatainak vitéz vezetőjéig. A címszerepet Borbély Richárd alakítja.

A magyar színház- és zenetörténetben a Derzsi György–Meskó Zsolt-szerzőpáros műve az 1848–49-es forradalom és szabadságharc korát helyezi középpontba, a nagy múltú színházigazgató, Szirtes Tamás rendezésében. Újszerű, modern hangzás- és látványvilága miatt tekinthetjük a musical új vonalának is, hisz a klasszikus zene mellett megjelennek a slam poetry, R'n'B és a rap formai jegyei, de magyar népdalok is.

Az apák sikeréért a fiakat is

A musical cselekménye a börtönben indul, ahol visszaemlékezésekből követheti végig a néző Lajos életét és belső mozgatórugóit, hogyan változik meg fokozatosan határozatlan személyisége cselekvőképes, kiforrott katonai vezetővé. Amikor 1848 márciusában kitör a forradalom, ráeszmél, hogyan lehetne apja méltó utódja. Jelentkezik honvédtisztnek, ahol megleli hivatását. A darab során megismerhetjük Lajos börtönbeli vívódásait, amelynek végén eljut arra a pontra, hogy felvállalja tetteit és társai sorsát, hazája iránti hűségből és szeretetből vállalja vértanúságát.

A musicalbeli Kazinczy Lajos nem az a tipikus hős karakter, aki már a kezdetektől tudja, mire hivatott. Bizonytalanságok gyötrik, csalódások érik. Úgy érzi, elvárásként nehezedik rá hazája iránt elkötelezett, nyelvújító és irodalomszervező apja öröksége, amelynek nehéz megfelelnie egyszerű honvédtisztként.

Kozma-Vízkeleti Dániel család-pszichoterapeuta, klinikai szakpszichológus kifejtette meglátásait Kazinczy Ferenc és fia, Lajos viszonyáról, mely a darab tematikájában kulcsfontosságú szerepet játszik.

Híres, sikeres, példakép apák fiaként felnőni áldás és nehézség egyszerre. Áldás, hiszen értékeket, példát, mintát nyújt. Nehézség, hiszen az önértékelésünk forrása apánk büszkesége: egy nagyon sikeres apa, ha érzelmileg távol van fiától, hogyan is adja át elismerését fiának?

– olvasható a szakpszichológus diagnózisa a Madách Színház Indexhez eljuttatott sajtóközleményében. Hozzáteszi:

Ez az ellentmondásosság a felnövekvő fiak számos személyiségvonásában megjelenik: általában alacsony önértékelés, gátlásosság mellett visszafogott, erős indulatok, ambíció és sértődékenység, érzékenység és bizonyításvágy jellemzi őket.

A tizenötödik vértanú életét feldolgozó musicalt október 7-től lehet megnézni a Madách Színházban. 

(Borítókép: Madách Színház)

Rovatok