Index Vakbarát Hírportál

Vallási gyűlöletkeltés miatt tartóztattak le egy török énekesnőt

2022. szeptember 2., péntek 17:08

A 46 éves Gülsen művésznevű énekesnőt jelenleg házi őrizetben tartják, miután egyik koncertjén egy félresiklott viccel a vallási nevelést folytató iskolákat megsértette. Amennyiben bűnösnek találják, akár 1-3 év börtönbüntetést is kaphat.

A 46 éves, Gülşen művésznéven ismert énekesnő egy áprilisi koncertjén viccnek szánt megjegyzésében perverziónak nevezte, hogy zenekarának egyik tagja vallási iskolába járt – tudta meg az MTI. Az ügy akkor kapott nagyobb nyilvánosságot, amikor a közösségi médiában valaki közzétette az elszólást bemutató videófelvételt. A posztot egy olyan hashtaggel látták el, amely arra szólította fel az embereket, hogy

le kell tartóztatni Gülşent.

A 48 oldalas vádirat mögött összesen 702 felperes áll, akik között magánszemélyek, a török kormányhoz közel álló női jogvédők és egy vallásos iskolákat képviselő szervezet is van. Az énekes-dalszerző négy nap előzetes letartóztatást követően jelenleg házi őrizetben van, miután elutasították az ügyvédje által benyújtott szabadon bocsátási kérelmét.

Tisztelet, érték, gyenge poén

Gülşen rendőrségi vallomásában azt mondta, hogy „a vicc tárgyát az imám becenévre hallgató zenésze képezte, aki arról ismert, hogy nem járt iskolába”. Az énekesnő visszautasította a vádat, és kijelentette:

nem állt szándékában megsérteni sem az imam hatip iskolák tanulóit, sem bármely egyéb vallásos társadalmi csoportot, mert értékeiket tiszteletben tartja.

Ugyanakkor nehezményezte, hogy színpadi öltözékei és az egyik koncertjén kibontott szivárványos zászló miatt vált az iszlám körök célpontjává.

Törökországban az imam hatip (muzulmán imám- és prédikátorképző) iskolahálózat arról ismert, hogy nemcsak Recep Tayyip Erdoğan elnök, hanem a kormányzó pártjának sok további tagja is ott tanult.

A török büntető törvénykönyv társadalmi, faji és vallási hovatartozás alapján is büntetendőnek ítéli a társadalmi csoportok elleni gyűlöletkeltést. Az énekesnő pere akkor kezdődhet meg, ha a bíróság jóváhagyja a benyújtott vádiratot. Amennyiben bűnösnek találják Gülşent, a bíróság egytől három évig terjedő börtönbüntetést szabhat ki rá.

Rovatok