Index Vakbarát Hírportál

Bruce Lee sem sikított akkorát, mint a szocializmus rendőrlánya

2022. szeptember 3., szombat 05:46

Először nem láttak benne fantáziát az MTV vezetői, aztán ez lett a hazai televíziózás történetének legtöbbször ismételt magyar sorozata. A Linda ötlete Gát György fejéből pattant ki, még rendezőszakos főiskolás korában. Jelentős hatással voltak rá a Bruce Lee- és a Jackie Chan-filmek, de mindezt sokkal több humorral akarta fűszerezni. Így született meg a szocialista magyar karatefilm.

Görbe Nóra 1956. szeptember 3-án született Debrecenben. Édesapja a legendás Kossuth-díjas színész, Görbe János. Linda szerepe kifejezetten Görbe Nórára íródott, ám a forgatások előtt el kellett sajátítania a harcművészeti alapokat. Ez nem okozott nehézséget, mivel gyerekkora óta balettozott, így megvolt a mozgáskultúrája hozzá.

A színésznőt Harmat László profi taekwondo harcművész készítette fel, ő lett a film szakértője a harci jeleneteknél. Görbe Nóra 14 hónapig edzett nála, míg végül megszerezte a zöld, majd a sárga övet is.

A korban nagyon ütősnek számított a Linda főcíme:

A történet szerint Linda, a végzős gimnazista lány elhatározza, hogy rendőr lesz. Először a közlekedésrendészeten dolgozik, majd felküzdi magát a ranglétrán, és alhadnagyként szolgál Eősze Gábor mellett. Főnöke viszont nem örül a túlzottan lelkes lánynak, aki mintha szándékosan akarna bajba keveredni.

A sorozat rendőrségi szakértője minden egyes forgatókönyvet átnézett, nehogy életszerűtlenek legyenek a történetek, így az epizódok nyomozói szempontból teljesen hitelesek. A filmben megjelennek a Trabantok, Zsigulik, a 80-as évek Budapestjének kulisszái. A főszerepeket Görbe Nóra, Szerednyey Béla, Bodrogi Gyula és Pécsi Ildikó alakította.

A Linda nagymértékben rányomta a bélyegét a fiatalok érdeklődésére: hatására hihetetlen mértékben növekedett a rendőrség népszerűsége, és sokan választottak küzdősportokat. Érdekesség, hogy a rendező, Gát György és a főszereplő, Görbe Nóra a forgatás ideje alatt összeházasodott és két gyermekük is született.

Most ön is tesztelheti, mennyire emlékszik a sikítozó, verekedő szocialista rendőrnőre.

A játék lezárult.

(Borítókép: a címszereplő Görbe Nóra (b) és Pécsi Ildikó (Tombacher Klára) színésznők a Linda című tévésorozat egyik epizódjának forgatásán. Fotó: Friedmann Endre / MTI)

Rovatok