Index Vakbarát Hírportál

Gasztroünnep Veszprémben

2022. szeptember 4., vasárnap 07:08

A Veszprém-Balaton 2023 egyik főpróbájának is tekinthető a 2022. szeptember 29. és október 2. közötti Balaton Wine & Gourmet gasztroünnep Veszprémben. Jövőre Európa Kulturális Fővárosa lesz a régió, most szeptemberben pedig kóstolók, élményétkezések, szakmai mesterkurzusok, kulturális és családi programok várják a látogatókat.

A balatoni régió gasztronómiájának jelentős szereplői, több mint ötven étterem és borászat várja szeptember 29. és október 2. között Veszprémben, a Séd partján a Balaton Wine & Gourmet vendégeit.

A tervek szerint évről évre visszatérő rendezvényre a több mint 50 kiállító mellett két olyan ország is meghívást kapott, amely a konyhaművészet és az italok világában nagyhatalomnak számít. Idén Spanyolország és Japán gasztronómiája, valamint kultúrája mutatkozik be számos kulináris és színpadi programmal.

Egy helyen a legjobbak

A hiánypótló szándékkal induló gasztroünnep egyszerre szól a szakmának és a nagyközönségnek. Elsődleges célja, hogy bemutassa a balatoni régió kulináris örökségét, étkezési hagyományait, valamint egyre izgalmasabb jelenét. Mindez a minőség jegyében, legyen szó fine-dining vacsoráról vagy könnyed bisztrófogásokról.

Ezt a sokszínűséget és minőségi filozófiát közel húsz étterem, többek között a Villa Kabala, a Hableány, a Kalóz Strandbisztró, a Sparhelt / Baricska Csárda, a Villa Delikát, a Gusto 13, a Kistücsök, az Oliva, a Mór 24, a Petrányi, a Casa Christa, a Megfőzzük Almádit Egyesület tagjai, a Tornyos BBQ, a Kerekes Pince és a Veganeeta Étterem, a Fügekert Terasz, a Bonvino, a Tiki Beach Bisztró és a História Malomkert képviseli a rendezvényen.

A Balaton Wine & Gourmet lesz a régió első „terroir” szemléletű fesztiválja, ahol mind a hat balatoni borvidék és az összes irányzat – azaz a hagyományos, az újhullámos, a biodinamikus és a natúrbor – egyszerre jelenik meg. A kiállítók között lesz a Pálffy Pince, a Laposa Birtok, a Martinus Birtok, a Dobosi Pincészet, a Skrabski Pincészet, a Bujdosó Pincészet, a Garamvári Pincészet, a Palota Pince, a Jásdi Pincészet, a Figula Pincészet, a Guden Birtok, a Veszprém Érsekségi Pincészet, a Káli Kövek, az Istvándy Pincészet, a Törley – Mionetto prosecco és a Borkorzó.

A borászati kiállítók mellett a régió italkultúráját képviseli még a Stari Sörfőzde, a Csalló Pálinka Manufaktúra és a Fenegyerek pálinka is.

Kimonó és flamenco

A kiállítók mellett a CEWI (Central European Wine Institute) együttműködésével borszakmai élménysátor várja izgalmas bemutatókkal a borkultúra iránt elmélyültebben érdeklődő vendégeket. Lesz többek között olaszrizling-körkép, a Balatoni Borrégió jellegzetes fajtáit bemutató előadás, valamint a borhibákkal, illatfelismeréssel foglalkozó program. A nagyszínpadon a borrégió kulcskérdéseit érintő kerekasztal beszélgetéseken szóba kerül az is, hogy 

megférhetnek-e egymás mellett a Balaton-felvidéki medencés nyaralók és a szőlőtőkék.

A gasztroünnep kiemelt helyszíne lesz a Veszprémvölgyben megbújó Jezsuita Templom. Ez a 18. században épített, különleges atmoszférájú épület ad otthont a Michelin-csillagos étkezéseknek Tiago Sabarigóval, illetve Sárközi Ákossal, a natúrbor mesterkurzusoknak, a Kudo Eiryo, japán mesterszakács által készített, nyolctételes élményebédnek, a teaceremóniáknak, a vezetett sake-, whiskey- és ginkóstolóknak, valamint a cava és jerez mesterkurzusoknak. Mindezek mellett spanyol fogások is terítékre kerülnek, ahogyan az olaszrizling sem maradhat ki a sorból.

A fesztivál gazdag közönségprogramokat is ígér. A nagyszínpadon a rendezvény házigazdája, Gianni Annoni várja a érdeklődőket, akik megismerkedhetnek Japán és Spanyolország kultúrájával, többek között egy látványos kimonóbemutató, illetve egy vérpezsdítő flamencoelőadás keretében.

Rovatok