Index Vakbarát Hírportál

Itt küzdöttek dédapáink, most ismét veszélybe került

2022. szeptember 4., vasárnap 07:28

Szétporladtak a cserepek a doberdói magyar kápolna tetőzetén. A nem halogatható cseréhez az épületet gondozó alapítvány gyűjtést indított, hogy a zarándokhely déd- és ükapáink küzdelmeihez méltó módon tudja fogadni a látogatókat.

Segélykiáltás címmel adott ki felhívást a Krajczáros Alapítvány a Doberdónál, Visintiniben lévő magyar kápolna tetőzetének megmentésére. A közhasznú szervezet – hazai és olasz civil partnereivel – társadalmi közügyként kezeli ennek az ikonikus, a nagy háborúban épített, majd a felújítást követően a közreműködésükkel 2009-ben a látogatók számára átadott magyar emlékhelynek a sorsát.

Idén júliusban önkéntes munkatársakkal – diákokkal, nyugdíjasokkal – elvégezték a kápolnában az esedékessé vált külső, belső festési-mázolási munkálatokat. A helyszínen szembesültek azzal, hogy a tetőcserepek – jégeső vagy anyaghiba miatt – mostanra szétporladtak. Egy őszi esőzés nyomán számítani lehet arra, hogy a korábbi munkáik kárba vesznek, és az alaposan vélelmezhető beázás nyomán rövid úton 

az enyészet veszi ismét birtokba ezt a történelmi jelentőségű létesítményt,

ami az elmúlt 13 év alatt a téma iránt érdeklődő magyarok, szlovének, olaszok, osztrákok zarándokhelyévé vált – írják az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleményükben.

A kezdeményezésük sokakat megérintett, és eddig közel fél millió forint adomány érkezett az alapítvány bankszámlájára. Ez a tetőzet cseréjéhez, ami nem halogatható, még messze nem elégséges, ám a szervezet vezetése azon dolgozik, hogy októberre déd- és ükapáink küzdelmeihez méltó állapotba kerüljön a helyiek körében Cappella Ungherese néven ismert építmény.

(Borítókép: Az Emberi Erőforrások Minisztériumától kapott felvételen az olaszországi Doberdo del Lago község közelében lévő Visintini faluban álló Magyar Kápolna az I. világháború 100. évfordulója alkalmából tartott megemlékezésen 2014. július 30-án. Fotó: Emberi Erőforrások Minisztériuma / Bartos Gyula / MTI)

Rovatok