Index Vakbarát Hírportál

Magyar hegedűművész áll a nemzetközi érdeklődés középpontjában

2022. szeptember 9., péntek 16:48

Kelemen Barnabás Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész, a Fesztivál Akadémia Budapest társalapítója sikert sikerre halmoz az utóbbi hónapokban, zsűritagja volt a világ egyik leghíresebb vonósnégyesversenyének Kanadában, Banffben.

Banff magyar vonatkozású városnak számít, ugyanis Székely Zoltán (1903–2001) hegedűművész harminc éven keresztül élt ott és dolgozott vonósnégyesével, a Magyar Kvartettel. Bartók Bélával (1881–1945) is rengeteget dolgozott, ő mutatta be a zeneszerző II. hegedűversenyét az amszterdami Concertgebouw-ban.

Székely Zoltán egyszerre példaképem is, szólista, kvartettmuzsikus, pedagógus, fesztivál- és versenyalapító személyiség volt. Banffbe olyan világhírű barátait hívta maga mellé tanítani, mint például Fenyves Loránd, akinél feleségem, Kokas Katalin is tanult Torontóban. De tanított együtt Sebők György zongoraművésszel és Starker János csellóművésszel is. Nagy megtiszteltetés volt számomra ezen a mélyen magyar gyökerekkel rendelkező helyen jelen lenni, és részt venni a zsűri munkájában

– mondja Kelemen Barnabás.

Az idei volt a 14. Banffi Kvartettverseny, ez a rendezvény az egyik legnagyobb hagyományra visszatekintő, nemzetközileg elismert zenei megmérettetés és fesztivál. 

A 2021-es versenyre Kelemen Barnabás a pandémia miatt nem tudott kiutazni, azonban a Kelemen Kvartettel a fesztivál számára exkluzívan rögzítettek egy felvételt Bartók III. és IV. vonósnégyeséről, amelyet a kismartoni Esterházy-kastély Haydn Termében adtak elő.

Szinte haza jár Amszterdamba

Kelemen Barnabás Bartók-hegedűversenyt játszik abban a híres amszterdami Concertgebouw-ban, ahol Bartók 2. hegedűversenyének az ősbemutatóját játszotta Székely Zoltán 1939-ben. A művész idén ötször lép fel a Concertgebouw színpadára, ilyet magyar művészről eddig nemigen lehetett elmondani. 2022. szeptember 14-én és 15-én Bartók I. hegedűversenyét játssza újra szólistaként a Concertgebouw Zenekarral Fischer Iván vezényletével.

Jövő héten indulnak a próbák, és nagyon várom, hogy a világ első számú zenekarának titulált együttesével léphessek fel

– nyilatkozza a művész.

A magyar közönség a Müpában 2022. szeptember 24-én hallhatja ugyanezt a koncertet Budapesten. Nicolas Altstaedttal és Alexander Lonquichcsel decemberben pedig az 2021-es londoni Gramophone-díjas közös lemezük műsorát játsszák a Concertgebouw Kamaratermében.

Fesztivál Akadémia Budapest

A Kelemen–Kokas házaspár, amikor nem a világot járja, a Fesztivál Akadémia Budapest egész évet felölelő koncert- és mesterkurzus-sorozatának keretein belül ad hangversenyeket, tanít országszerte és a határon túl, valamint nemzetközi zenei versenyeket szervez. 

Ez oktatás, koncert és akkreditált továbbképzés is egyben. Idén jártak már többek között Szegeden, Miskolcon, Szombathelyen, Székesfehérváron, Nyíregyházán, Pécsett, Csíkszeredán, Marosvásárhelyen és Kolozsváron is.

(Borítókép: Kelemen Barnabás. Fotó: Felvégi Andrea)

Rovatok