Index Vakbarát Hírportál

Gyászol Hollywood, meghalt a Star Trek sztárja

2022. szeptember 11., vasárnap 09:00

A szólásszabadság mellett való kiállásáért tört derékba a karriere.

Marsha Hunt, aki 1935 és 1949 között több mint 50 filmben szerepelt, és úgy tűnt, jó úton halad a sztárság felé, amíg a hollywoodi feketelista derékba nem törte a karrierjét, Los Angeles-i otthonában halt meg. 104 éves volt − írta meg a The New York Times

Pályafutása elején Hunt Hollywood egyik legfoglalkoztatottabb és legsokoldalúbb színésznője volt. 1940-ben Greer Garson és Laurence Olivier oldalán játszott a Büszkeség és balítélet című filmben, 1943-ban pedig Mickey Rooney oldalán az Emberi komédiában. Később gyakran szerepelt televíziós sorozatokban, köztük a Star Trek: The Next Generation-ben.

Hunt problémái 1947 októberében kezdődtek, amikor a Bizottság az Alkotmány Első Kiegészítése Mellett nevű csoport tagjaként Washingtonba utazott olyan filmes nagyságokkal együtt, mint John Huston, Humphrey Bogart és Lauren Bacall. Küldetésük az volt, hogy megfigyeljék és tiltakozzanak a képviselőház Amerika-ellenes Tevékenységek Bizottságának tevékenysége ellen, amely a filmiparba beszivárgó kommunistákat vizsgálta.

Az utazáson résztvevők közül sokan később elítélték azt, és meggondolatlannak nevezték, de Hunt nem tette ezt meg. És bár soha nem volt a Kommunista Párt tagja − az egyetlen nyilvánvaló vétsége a washingtoni utazáson kívül az volt, hogy petíciókat írt alá a polgári szabadságjogokkal kapcsolatos ügyek támogatására −, a producerek gyanakodva kezdték figyelni.

Ezután feketelistára került, nem kapott szerepet nagy produkciókban, majd az ekkor a szakma által lenézett televíziós sorozatokban kezdett játszani. 

Politikai aktivizmusát azonban élete végéig rendületlenül folytatta. 

Aktív támogatója lett az ENSZ-nek, előadásokat tartott az Egészségügyi Világszervezet és más ENSZ-ügynökségek nevében. Ő írta és jegyezte producerként a „Hívás a csillagokból” című 1960-as televíziós dokumentumfilmet a menekültek helyzetéről.

Los Angeles Sherman Oaks városrészének tiszteletbeli polgármestereként, amelyet 1983 és 2001 között töltött be, azon dolgozott, hogy felhívja a figyelmet a dél-kaliforniai hajléktalanságra, és megszervezte a tiszteletbeli polgármesterek koalícióját, amely pénzt gyűjtött hajléktalanszállók építésére.

A Fox Newsnak adott 2021-es interjújában elvetette azt az elképzelést, hogy a hírességeknek kerülniük kellene a politikai kérdésekről való beszédet, és kifejtette, hogy szerinte mi a dokumentumfilm lényegi üzenete:

Amikor igazságtalanság történik, egyre jobban hangoztasd a meggyőződésedet. Azt akarják, hogy beadd derekadat és hallgass.

(Borítókép: Marsha Hunt 2013. augusztus 13-án. Fotó: Jason Merritt/Getty Images)

Rovatok