Index Vakbarát Hírportál

Agatha Christie legnagyobb rejtélye máig megfejtetlen

2022. szeptember 15., csütörtök 06:31

Első férje hűtlen volt hozzá, a második… szintén. Ám míg az első bejelentette, hogy elhagyja, addig a Közel-Keleten ásatást vezető, 14 évvel fiatalabb második a haláláig kitartott mellette (értsd: élvezte a befutott írónő melletti anyagi jólétet), és csak utána házasodott össze a szerelmével, akivel addig kettős életet élt. Hogy Agatha Christie mindezt látta-e? Biztosan. De annál bölcsebb volt, hogy észre is vegye.

Agatha Christie 1926. december 3-án este fél 10-kor – miután a férje bejelentette, hogy szeretője van és elhagyja – felállt a karosszékéből, kilépett stylesi otthona kapuján, beült Morris Cowley márkájú autójába, és elhajtott. Tizenegy napra eltűnt, és senki sem tudta, hol van.

Az eset hatalmas port vert fel Angliában, hiszen az eltűnés körülményei pont olyanok voltak, mintha az írónő egyik regénye kelt volna életre. Több mint ezer rendőr kereste, a kutatásban civilek százai vettek részt. A Scotland Yard teljesen tanácstalan volt, ez lett az első eltűnési ügy, ahol repülőgépeket is bevetettek.

Tea a szalonban

Hogy mindezt miért tette az akkor már ismert író, máig nem tudni. A korban gondolták reklámfogásnak, vagy hogy a férj tette el láb alól. Egyesek szerint így akarta visszaszerezni a férjét, mások szerint egyszerűen csak így állt bosszút rajta, de fennmaradt olyan visszaemlékezés is, hogy amikor a harrogate-i fürdő szállodájában – ahova a szerető nevén jelentkezett be – rátaláltak, az oda siető férjét nem ismerte fel, és magáról sem tudta, hogy kicsoda. Ezt a pszichogén amnéziát okozhatta az a sokk, amelyet a férje bejelentése váltott ki. A titokzatos eset részleteire azóta sem derült fény, az írónő sem beszélt róla soha többet.

Agatha Christie 1890. szeptember 15-én született, és 1976. január 12-én halt meg. A Guinness Rekordok Könyve szerint Shakespeare és a Biblia után az ő könyveit adták ki a legnagyobb példányszámban a világon.

Gyermekkorában még Viktória uralkodott, és mindig is visszavágyott ebbe a korba. Nála a kandalló előtt urak és dámák társalognak, az Indiából hazatért nyugalmazott ezredes csapja a szelet a ház úrnőjének, kényelmükről népes és elkötelezett személyzet –  inas, kertész, szakácsnő, szobalány, dajka és nevelőnő – gondoskodik, a teát cselédek szolgálják fel a György- és Anna-korabeli bútorokkal berendezett szalonban.

Mélységes emberismeret

Agatha Christie nem hitt abban, hogy a bűn társadalmi csoportokhoz köthető, a szenvedélyek és az alantas ösztönök mindenkin eluralkodhatnak. Anyagi jólétben és mélységes szegénységben egyaránt ölhet az ember, ha nem tudja megfékezni az indulatait: a féltékenységet, a pénzsóvárságot, a bosszúvágyat. De mindig megnyugtatta az olvasót, hogy bűn nem marad kiderítetlen, ha az emberi nem is mindig, az isteni igazságszolgáltatás utoléri a bűnösöket. Ezért tölti el a megnyugvás érzése az olvasót minden egyes regénye után – nála még kerek volt a világ.

A különc, tudálékos mesterdetektív, a kis szürke agysejtjeit dolgoztató Hercule Poirot és a bölcs, kötögető vénkisasszony, Miss Marple pedig nem csupán logikai alapon bogozza ki a rejtvényeket, hanem mély emberismerettel. És ez talán a csavaros történeteknél is izgalmasabb. 

Az alábbi kvízzel tesztelheti, mennyit tud Agatha Christie-ről és műveiről.

A játék lezárult.

(Borítókép: Agatha Christie angol regényíró otthonában 1946-ban. Fotó: Bettmann/Getty Images Hungary)

Rovatok