Index Vakbarát Hírportál

Sauska Krisztián: Tokaj-Hegyaljának van helye a világ pezsgőtérképén

2022. szeptember 18., vasárnap 16:19

Huszonegy ország mintegy ezer pezsgője versengett idén a Champagne & Sparkling Wine World Championships (CSWWC) érmeiért. A CSWWC a legnagyobb presztízzsel bíró nemzetközi megmérettetés, amelyen kizárólag pezsgőket értékelnek. Idén a 11 napos vakkóstoló-maratont követően 147 arany- és 249 ezüstérmet osztottak ki, ebből két arany- és egy ezüstérem a tokaji Sauska Pincészetnek jutott, amely ezzel a legeredményesebb magyar borászat lett.

A Sauska Pincészet tájékoztatójából az derül ki, hogy ezzel az eredménnyel a Sauska Brut megismételte tavalyi sikerét, csak ezúttal a Sauska Brut Magnum is beállt az aranyérmesek sorába. A Sauska Rosé Brut – akárcsak tavaly – idén is ezüstérmet kapott.

Sauska Krisztián, a családi borászat alapító tulajdonosa a győzelmet követően így fogalmazott:

Rendkívül fontosnak tartom a versenyeken való folyamatos megmérettetést, mert ezek segítenek megérteni, hol tartunk, mik az esélyeink a nemzetközi mezőnyben. Úgy tűnik, Tokaj-Hegyaljának van helye a világ pezsgőtérképén, és ez nemcsak nagy büszkeség, de óriási lehetőség is számunkra.

Mindhárom pezsgő hagyományos módon készül, palackos erjesztéssel és érleléssel. A tételek különlegessége, hogy hozzájuk kizárólag Tokajban szüretelt szőlőt használtak, valamint a chardonnay és a pinot noir mellett mindhárom házasításban meghatározó az őshonos furmint fajta jelenléte.

Könnyed, friss, gyümölcsös

A Sauska Brut Magnum különlegessége az, hogy a klasszikus pezsgők fejlődése szempontjából a legideálisabb, 1,5 literes palackban érett. A borászat erről így ír: robbanó frissessége és gyümölcsössége ennek köszönhető, finom eleganciája 4 éves érlelés eredménye. 

A Sauska Brut a zsűri értékelése szerint „energiával teli, roppanóan friss pezsgő, friss gyümölcsösséggel, érett körtével, elegáns, finom, lágy habzással”, a Sauska Rosé Brut esetében pedig a „barátságos, könnyű karakterét és komplex gyümölcsösségét” emelte ki.

(Borítókép: Fotó: Sauska pincészet)

Rovatok