Index Vakbarát Hírportál

A világ leghosszabb könyve 21 450 oldalas

2022. szeptember 20., kedd 21:15

Elkészült a világ leghosszabb, egyetlen kötetbe foglalt könyve. A One Piece című manga limitált kiadásban készült 21 450 oldalas kötete ugyanakkor inkább tekinthető műalkotásnak, mivel nem lehet olvasni.

Az 1900 euróba (760 ezer forintba) kerülő könyv Ilan Manouach alkotása, aki megtervezte a ONEPIECE című limitált kiadást. A könyvön tehát nem Oda Eiicsiro, az 1997 óta hetente megjelenő One Piece manga szerzőjének neve van feltüntetve.

Manouach kinyomtatta a One Piece japán digitális kiadását, majd összefűzte, és nem is könyvet, hanem tulajdonképpen egy szobrot készített a képregényfolyamból az alkotás francia kiadója – a JBE szerint.

Egyszerre árucikk és irodalom

A kiadó közleménye szerint a ONEPIECE egy „könyv alakú, olvashatatlan szobor”. Egy olyan könyv létrehozásával, amelyet nem lehet elolvasni, Manouach nyilvánvalóan arra akart rávilágítani, hogy a képregény egyszerre árucikk és irodalom. Hozzátették, mivel a könyv nem olvasható, ezért úgy vélik, nem vetődhet fel a szerzői jog sértése kérdése sem.

A Guardian szerint az 50 példányos kiadvány a szeptember 7-i megjelenés után napokon belül elfogyott.

Oda Eiicsiro minden idők leggazdagabb mangaszerzője, vagyonát 200 millió dollárra becsülik. Az eredeti One Piece manga a Guinness Rekordok között is szerepel, mert eddig több mint 416 millió példányt nyomtak belőle, és ezzel ez a manga az egyetlen szerzőtől származó legnagyobb példányszámú képregénysorozat.

Rovatok