Index Vakbarát Hírportál

Brad Pitt is beugrott az első szoborkiállítása megnyitójára

2022. szeptember 20., kedd 07:31

Nick Cave kerámiái is láthatóak a tárlaton.

Brad Pitt egy finnországi művészeti múzeumban mutatta be szobrait első nyilvános kiállításán − írta meg a The Guardian

A Finnország harmadik legnagyobb városában, Tamperében található kiállításon a „nagyrészt autodidakta” amerikai sztár most először mutatta be szobrait a nagyközönségnek − közölte a Sara Hildén Művészeti Múzeum.

Pitt szobrait maga az 58 éves színész leplezte le szombaton Thomas Houseago brit művész kiállításának részeként, Nick Cave ausztrál zenész kerámiasorozatával együtt.

Nick és az én számomra ez egy új világ, és ez az első belépőnk. Igazán jó érzés

− mondta Brad Pitt a finn Yle televíziónak a megnyitón.

Pitt kilenc munkája között szerepel egy lövöldözést ábrázoló, öntött gipszpanel, valamint egy sorozat ház alakú szilikonszobor, amelyek mindegyikét más-más lőszerrel lőtték át.

Számomra ez az önreflexióról szól. Arról, hogy hol rontottam el a kapcsolataimban, hol hibáztam, hol vagyok bűnrészes. Mindez abból született, amit én radikális önleltárnak nevezek, hogy igazán brutálisan őszinte legyek magammal, és számba vegyem azokat, akiket esetleg megbántottam, azokat a pillanatokat, amiket egyszerűen elrontottam

− fogalmazott a színész a megnyitón.

A színész állítólag az Angelina Jolie-tól való válása után kezdte el kipróbálni magát a fazekasságban, és 2017-ben akár napi 15 órát is eltöltött Houseago Los Angeles-i stúdiójában. A GQ-nak augusztusban azt nyilatkozta, hogy a kerámiával való foglalkozását nem művészetnek, hanem egy „magányos, nagyon csendes, nagyon kézzelfogható sportnak” tekinti.

Pitt váratlan látogatása meglepte az északi országot, mivel részvételét a kiállításon korábban nem jelentették be.

Sarianne Soikkonen főkurátor elmondta, hogy Thomas Houseago döntését, hogy barátait is bevonja a kiállításba, a világjárvány és a „személyes életében történt események” alakították.

Amellett, hogy a tárlaton először láthatók Pitt szobrai, a kiállítás egyben Houseago első kiállítása a skandináv országokban, és Nick Cave első kerámiakiállítása is egyben.

A zenész, aki a melbourne-i Caulfield Institute of Technologyn tanult festészetet, mielőtt a zenével foglalkozott volna, 17, kézzel festett kerámiafigurát készített, amelyek „az ördög életét ábrázolják 17 állomásban”, és amelyek a viktoriánus Staffordshire Flatback figurák iránti érdeklődésére utalnak, amelyek gyűjtője.

 (Borítókép: Brad Pitt 2020. január 19-én. Fotó: Jean-Baptiste Lacroix/AFP)

Rovatok