Index Vakbarát Hírportál

Elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét a Fővárosi Ítélőtábla

2022. szeptember 24., szombat 18:07

A mai nappal zárul az Iparművészeti Múzeum Opus735 című projektje, ami bemutatta a második világháborúban megsérült Esterházy-kincseket, és egyben lehetőséget adott arra, hogy meglátogassuk a múzeum öt éve zárva tartó főépületét. Az Esterházy-kincsek történetéhez szolgál újabb adalékul egy e heti ítélet is.

A Fővárosi Ítélőtábla szerdai ítéletében – az elsőfokú bírósághoz hasonlóan – elutasította az Esterházy Magánalapítvány keresetét az Esterházy-kincsek tulajdonjogáért indított perben – adta hírül az Iparművészeti Múzeum hírlevele.

Az ítélőtábla indokként felhozta: „a Tanácsköztársaság idején Magyarországra szállított, a Herceg Esterházy Hitbizomány vagyonába tartozó műtárgyak nem maradtak kapcsolatban a Fraknói Várral. (V.) Esterházy Pál, a tulajdonos saját akaratából kötött letéti szerződést az Iparművészeti Múzeummal. Ez a szerződés megszűnt, amikor 1944-ben a műtárgyakat visszavette, és a budavári Esterházy-palota pincéjében rejtette el. De ezek jogi értelemben továbbra is hitbizományi kötöttség alatt maradtak, akkor is, amikor 1949-ben államosították.”

„Tehát a műtárgyak nem tartoztak bele (V.) Esterházy Pál hagyatékába, nem kerülhettek be a felperesi magánalapítvány vagyonába sem, így tulajdonjogi igénye megalapozatlan”

– derül ki a Fővárosi Ítélőtábla sajtótitkárságának közleményéből, amit a múzeum hírlevele idéz. 

Az Esterházy Magánalapítvány az MTI-hez eljuttatott közleményében jelezte: minden fórumot igénybe vesznek igazuk érvényesítésére.

Az Iparművészeti Múzeum Opus735 című projektje, ami bemutatta a második világháborúban megsérült Esterházy-kincseket, a mai nappal bezárta kapuit.

Rovatok