Index Vakbarát Hírportál

Nem zár be a Centrál Színház, de bajban vannak a rezsi miatt

2022. szeptember 25., vasárnap 16:03

Puskás Tamás, a Centrál Színház igazgatója azt mondta: nagy bajban vannak a megemelkedett rezsiárak miatt, de nem zárhatják be a teátrumot, hiszen a költségeket jóformán csak a jegybevételekből tudják finanszírozni.

Az igazgató az InfoRádiónak nyilatkozva kifejtette, hogy miért vannak most nehéz helyzetben. „Volt egy szerződésünk 2022. december 31-ig, amit egyoldalúan felmondott a szolgáltató, merthogy a szolgáltató nagy úr, és sok mindent megtehet, amit, mondjuk, egy fogyasztó nem. Új szerződést kellett kötni, de keressük a megoldását annak, hogy az igen drága és rossz hatásfokkal működő gázfűtésünket lecseréljük, és hogy minél kevesebb elektromos áramot fogyasszunk.” Hozzátette azt is:

a legnagyobb fogyasztást az előadások világítása jelenti a színháznak, azon viszont egyáltalán nem tudnak spórolni.

„Tehát lehet kérni a színészeket, hogy jöjjenek meleg ruhában, vegyenek fel pulóvert, kardigánt, ha fáznak a próbán, de nem kapcsolhatjuk le a lámpákat egy előadáson, és az igazi nagy fogyasztók a lámpáink” – fogalmazott Puskás Tamás.

Az igazgató azt is leszögezte, hogy szinte csak a jegybevételekre számíthatnak, ugyanis más színházakhoz képest ők csak nagyon kevés állami támogatást kapnak, és esélytelen, hogy abból a pénzből megoldják a rezsikérdést. Éppen ezért náluk egyetlen előadás sem maradhat el – mondta Puskás Tamás, majd azt is hozzátette:

szerinte a nagy állami támogatást kapó színházak esetében lehet bölcs megoldás a bezárás a téli időszakra.

Náluk viszont ez az opció nem játszik, ezért a magánszínházi vezetőkkel rendszeresen egyeztetnek, és próbálják kitalálni, hogy miként élhetnék túl a következő időszakot. Felmerült az is, hogy azokat az előadásokat érdemes lehet elhagyniuk, amelyek nem telnek meg, vagyis azokon a napokon talán jobb, ha zárva maradnak.

Törjük a fejünket, rágjuk a körmünket, és valami csak lesz

– összegezte a helyzetet az InfoRádiónak adott interjú végén Puskás Tamás.

(Borítókép: Nagy Tamás / Index)

Rovatok