Index Vakbarát Hírportál

Vecsei H. Miklósnak ezúttal a nézők osztják a lapot

2022. szeptember 27., kedd 14:55

A Karaván Színház és Művészeti Alapítvány 2020-ban lett húszéves, a pandémia miatt azonban most ünneplik meg a jubileumot és az új színházhelyiség átadását is. A szeptember 29. és október 2. közötti Karaván Fesztivál az elmúlt négy év produkcióiból válogat.

A Karaván Fesztiválon többek között Spiró György Prah; Selmeczi Bea I'm online; Vaszilij Szigarjev Guppi és Oláh-Horváth Sári Hűvös című előadása lesz látható. A fiatalabb korosztályt a zenés-bábos Banyamesék, a Gyere haza, Mikkamakka, valamint az Egerek... és az egerek várják.

Szeptember 29-én este Spiró György Prah című kétszereplős darabját nézheti meg a publikum Nyári Oszkár és Nyári Szilvia előadásában, Tóth Géza rendezésében, amely szeptember elején New Yorkban turnézott. A darabbeli házaspárnak öttalálatosa van a lottón, ám álmodozni könnyű, örülni nehéz. A félelmetes fecni felszakítja bennük a mérgező múltat.

Szintén szeptember 29-én látható az ötödik éve sikerrel játszott I'm online, amelyet Selmeczi Bea az internetes zaklatásról, a cyberbullyingról írt. Az előadás különlegessége, hogy a nézők mobiltelefonjukon keresztül bekapcsolódhatnak az előadásba.

Másnap este Vaszilij Szigarjev Guppija kerül műsorra, amelyet Nyári Oszkár és Nyári Szilvia mellett Pál András játszik, és egy mérgező kapcsolatot mutat meg, amelyben a férj manipulálja, izolálja és bántalmazza a feleségét. 

A nő azonban képtelen kilépni a házasságból, mert bálványozza a férjét, aki elhitette vele, hogy egyedül életképtelen lenne.

Október 1-jén este Oláh-Horváth Sári Hűvöse látható, amelyet Bereczki Csilla és Boda-Novy Emília állított színpadra, és az intézeti csicskáztatásra hívja fel a figyelmet. Az intézet zárt terében kialakul a hierarchikus leosztottság, amelyből lehetetlen kitörni.

Legyen Petőfi. Úgyis éve van

A fesztivál ugyan az utóbbi négy év produkcióiból válogat, de október 1-jén délután egy új bemutatóra is sor kerül: Horváth Kristóf (Színész Bob) rendhagyó irodalomórát tart Petőfi Sándor verseiből.

Legyen Petőfi. Úgyis éve van. Számoljuk meg a szótagjait, ünnepeljünk vele így. Gyere el, hadd mutassam meg, hogy szólnak a fejemben a Petőfi-versek. És játsszunk a szótagokkal, csereberéljünk szövegeket és dallamokat – a szótagszámlálás a magyarok titkos nyelve, ami mindent mindennel összeköt.

Az estet Baranyi Zoltán hegedűművész kíséri.

Az előadások után koncertek színesítik a programot. A 2018-ban alakult Gypsy Soloist diplomás, roma származású fiatalokból álló tagjai olyan műveket kívánnak interpretálni, amelyek a cigány kultúra zenei értékei nélkül nem lehetnének jelen a koncertzenei életben. Repertoárjukban megtalálhatók a XIX. század ismert verbunkosai és magyar nótái és az ezekből kiinduló Haydn-, Brahms-, Liszt- és Kodály-művek. A cimbalmot ezúttal a Liszt-díjas Farkas Rózsa és a Prima Primissima díjas Balogh Kálmán szólaltatja meg.

A nézők osztják a lapot

A fesztivál zárónapján, október 2-án Beck Zoltán érkezik Vecsei H. Miklóssal, hogy egy kicsit kártyázzon a közönséggel. 32 lapjuk van, mint egy pakli magyar kártyában. Nem tudják előre, hogy aznap este milyen lapokat osztanak nekik, hiszen a nézők húznak. A kártyákhoz történetek, versek, dalok, személyes élmények kapcsolódnak. Olyanok, amelyeket nem árulnak el előre még egymásnak sem.

A Karaván Művészeti Alapítvány azzal a céllal jött létre 2000-ben, hogy olyan, színészet iránt fogékony gyerekeket kutasson fel, és tandíjmentes színészképző stúdiót működtessen számukra, akiknek egyébként minimális esélyük lenne képességeik kibontakoztatására. Így a szegényebb családok gyermekei is hozzáférhetnek a színészképzéshez, számukra is van olyan hely, ahol inspirációt és lehetőséget kapnak a fejlődésre.

(Borítókép: Karaván Színház)

Rovatok