Index Vakbarát Hírportál

Mit sepernék ki az életemből?

2022. október 11., kedd 16:28

Szabó Magda életművét idézi meg egy egész napos rendezvénysorozat a Várkert Bazárban október 15-én. A közönség gyerekelőadásból, színházi produkciókból, filmvetítésből és irodalmi beszélgetésből válogathat, és Szabó Magda-köteteket is felajánlhat hátrányos helyzetű családoknak és gyerekeknek az Ökumenikus Segélyszervezet együttműködésével. A napokban megjelent egy kiadvány is, amely közéleti szereplők segítségével ajánl egy-egy Szabó Magda-művet a mindennapokra.

Szabó Magda Kossuth-díjas író, költő, műfordító az irodalom szinte minden területén kipróbálta magát. Pályája kezdetén verseskötetekkel jelentkezett, később regényeivel vált híressé külföldön is, miközben színpadi művei szintén sikert arattak. Életműve mellett életfelfogása is fontos üzenetet hordoz:

Rengeteg jóindulat van az emberekben, segíteni vágyás, s ha valami rendkívüli esemény történik, rögtön felszínre tör. Az emberek jók

– írta a Születésnap című regényében.

Október 15-én Szabó Magda szerteágazó írói világának sokféleségét és szellemi értékeit elevenítik fel a Várkert Bazárban. Az írónő első gyerekkönyvéből, a Bárány Boldizsárból készült kamaraelőadást élvezheti majd a fiatal közönség Nyári Detti és Tűzkő Sándor előadásában, és levetítik a nagysikerű regényből készült Az ajtó című filmdrámát is Helen Mirren főszereplésével, az Oscar-díjas Szabó István rendezésében.

A macskák szemén keresztül

Szabó Magda műveiben visszatérő gondolat, hogy az ember nemcsak elszenvedi, hanem alakítja is az életét, kellő támogatással és erővel békét és nyugalmat teremthet maga körül: a kisebbrendűség leküzdésére védőszérumot, a boldogság eléréséhez pedig recepteket kínál, amelyeket ezúttal Keczán Mariann irodalomtörténész segítségével lehet majd megismerni.

Legendás volt állatszeretete, két legkedvesebb macskája nevében leveleket is fogalmazott, őszintén, humorral és öniróniával vallva magáról. A Magda, a Szabó című előadás ebből a különleges szemszögből tárja fel az író, a nő, a szerelmes asszony világát férje, a szintén író Szobotka Tibor oldalán. Az előadást Mészáros Tibor írta és rendezte, aki Krajcsi Nikolett színésznővel bújik a szeretett állatok bőrébe és a házaspár szerepébe.

Irodalmi színházat ígér a Szelíden és szilárdan című darab: Gajdó Delinke színésznő előadásában elevenedik meg Szabó Magda alakja, megidézve gyökereit, családját és imádott férjét, valamint életének legfontosabb helyszínét, Debrecent.

Szabó Magda életművéhez hozzátartozik a tenni vágyás, a segítőkészség is, ennek szellemében a Várkert Bazár az Ökumenikus Segélyszervezettel könyveket gyűjt a nap folyamán. Olyan használt, de jó állapotú Szabó Magda-köteteket várnak a közönségtől, amelyeket hátrányos helyzetű családoknak fognak eljuttatni, elsősorban a gyerekekre gondolva például a Tündér Lala vagy az Abigél népszerű történetével.

12 hónap 12 ajánlással

A kultúrát a mindennapi tervezés részévé teszi az a Szabó Magda-naptárkönyv, amely Porkoláb Gyöngyi társadalmi és kulturális mediátor szerkesztésében a napokban jelent meg. Az írónő egy-egy művét egy-egy hónaphoz kötődően neves közéleti szereplők személyes ajánlása hozza közelebb a közönséghez.

Mádai Vivien az Abigélt javasolja elolvasásra, Tompos Kátya a Régimódi történetet, Nyáry Krisztián a Megmaradt Szobotkának című művet. Az ajtót Bereményi Géza, Az őzet Vecsei H. Miklós, a Kígyómarást Almási Kitti, a Freskót Epres Panni, a Für Elise című regényt pedig Juhász Anna ajánlja a figyelmünkbe. 

A kiadványban szerepel az ajánlott regények összefoglaló leírása, és minden hónapnál találunk három kérdést, ami – Szabó Magda világán keresztül – arra sarkall, hogy megtaláljuk a kapcsolódást magunkhoz és a világhoz. Az ajtónál, Szeredás Emerence történeténél például ez az egyik kérdés: 

Mit sepernék ki az éltemből?

Figyelemre méltó a havi és negyedéves önreflexiós kérdéseket és befejezetlen mondatokat tartalmazó oldal, a hálagondolatok, a szokáskövető, valamint a Szabó Magda regényben is fel-fel bukkanó egykori „sáfárkönyv”, a gazdasági tervezői oldal.

Rovatok