Index Vakbarát Hírportál

Miért pont Üvegtigris?

2022. október 15., szombat 06:13

Van egy tó nem messze a fővárostól. Ikonikus filmet forgattak ott, nem is egy részt. A tó partján áll egy büfé, nem is akármilyen.

2010-ben, az Üvegtigris 3. részének bemutatója alkalmából az InfoRádió vendége volt Rudolf Péter. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, a Vígszínház igazgatója – aki ma ünnepli születésnapját – akkor arról beszélt, hogy mindenféle művészeti alkotásnak az az értelme, hogy elolvasva, megnézve, színházból kijőve jobb emberek legyünk.

Lehet, hogy csupán egyetlen percig tart a hatás, de szerencsés esetben elnyújthatjuk ezt az időt. Úgy gondolom, bármiféle fájdalmas vagy éppen vidám történetet mesélünk el, azt kell sugallnunk, hogy az életnek van értelme. Az adófizetők pénzén nem szabad olyan színházat csinálni, ami azt sugallja, hogy semminek nincs semmi értelme. Tudniillik akkor valószínűleg a filmkészítésnek és a színháznak sincs értelme, tehát a kör bezárult, ne tessék akkor megcsinálni

  – mondta 12 éve.

Hogy az Üvegtigriseknek volt értelme, azt az idő fényesen bizonyította: a kultikus vígjáték hatására sorban nyíltak az országban az azonos névre keresztelt hamburgerezők, a forgatási helyszín zarándokhellyé vált a rajongók körében, a filmek dialógusai, mondatai pedig megunhatatlan szállóigékké lettek. 

Tegye próbára emlékezetét, jöjjön a születésnapi Üvegtigris-kvíz!

A játék lezárult.

(Borítókép: Részlet az Üvegtigris 3 című filmből. Fotó: Szuez Film Kft.)

Rovatok