Index Vakbarát Hírportál

A főhős a polgárháború brutalitásait akarja leleplezni

2022. október 18., kedd 15:53

Shehan Karunatilaka Srí Lanka-i író nyerte a legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Booker-díjat The Seven Moons of Maali Almeida (Maali Almeida hét holdja) című regényével. A kitüntetést 2022. október 17-én adták át Londonban.

Idén öt nemzet hat írója került fel a Booker-díj jelöltjeinek szűkített listájára, köztük korrekorderként az angol Alan Garner. 

A győztes regénye, a The Seven Moons of Maali Almeida (Maali Almeida hét holdja) Srí Lankán játszódik a nyolcvanas években. Főszereplője Maali Almeida, egy halott fotós, akinek egy hetet („hét holdat”) adnak, ezalatt utazhat a túlvilág és a földi élet között. Azt reméli, hogy ezalatt vissza tud hozni egy ágy alatt tárolt fényképsorozatot, és rá tudja venni a barátait, hogy osszák meg a széles nyilvánosságban, hogy leleplezzék a Srí Lanka-i polgárháború brutalitásait.

A legjobb angol nyelvű regényt díjazzák 

A Booker-díjat a francia Goncourt-díj mintájára 1968-ban alapította a Booker élelmiszeripari vállalat. Az irodalmi díj ötvenezer fontos (23 millió forintos) pénzjutalommal jár. Az év legjobb olyan angol nyelvű regényét jutalmazzák vele, amelynek írója eredetileg Nagy-Britannia, Írország vagy a Nemzetközösség állampolgára kellett hogy legyen. 2014-től bármilyen angol nyelven alkotó író elnyerheti a díjat, amely elsősorban az amerikai szerzők előtt nyitotta meg a lehetőséget.

A díjat odaítélő zsűri kritikusokból, írókból és akadémikusokból áll. 2002–2019 között hivatalos elnevezése Man Booker-díj volt, mivel a felajánlott összeget a Man Group befektetői csoport adományozta. A Man Group 2019 elején bejelentette, hogy ez lesz az utolsó év, amikor szponzorálja a díjat. Ezután a Crankstart jótékonysági intézmény jelentkezett, hogy a következő öt évben szponzorálja az elismerést, amelynek nevét Booker-díjra változtatták.

A hosszú listát, amelyen az összes, figyelmet érdemlőnek minősített regény szerepel, először 2001-ben hozták nyilvánosságra, addig csak a döntősök nevét jelentették meg a díj odaítélése előtt. A kiadók ajánlhatnak könyvet a listára, és a zsűri tagjai is választhatnak saját hatáskörben a kiírásnak megfelelő művek közül. 1992 óta létezik egy orosz verziója is, az Orosz Booker-díj, az újonnan alapított Nemzetközi Booker-díjat pedig 2005-ben osztották ki először.

Tavaly Damon Galgut, 2020-ban Duoglas Stuarts, 2019-ben pedig Margaret Atwood és Bernardine Evaristo kapta meg a Booker-díjat.

(Borítókép: Shehan Karunatilaka Srí Lanka-i író, akia The Seven Moons of Maali című regényével elnyerte a legrangosabb brit irodalmi elismerést, a Booker-díjat 2022. október 17-én Londonban. Fotó: MTI / AP / Alberto Pezzali)

Rovatok