Index Vakbarát Hírportál

Szerednyey Béla egy kivételével az összes szerepét visszaadta a Madách Színházban

2022. október 20., csütörtök 15:36

Szerednyey Béla arról is beszélt, hogyan került ki fél lábbal anyaszínházából, ahol negyvenhárom éve játszik.

Szerednyey Béla megvált mára már ikonikusnak mondható körszakállától, barna haját pedig egy forgatás miatt őszre festette. Most úgy érzi, megmarad új külsejénél, ugyanis színházi szerepei is egyre idősebb karakterek. Viszonyát az idő múlásához egy Örkény-idézettel támogatta meg:

A legnehezebb kibírni azt az öregséget, ami fiatalságnak áltatja magát.

A Story Magazinban olvasható interjúban arról is beszél, hogy

összes szerepét leadta a Madách Színházban.

Pedig szinte ott nőtt fel

Szerednyey Béla 1981-ben végezte el a Színház- és Filmművészeti Egyetemet – akkor még Főiskolát –, utána egyből a Madách Színházhoz szerződött, amelynek így 43 éve tagja. A színész állítása szerint sértette az önérzetét, hogy korára hivatkozva kitették a színház egyik sikerprodukciójából, ugyanis kicsúszott a darab angol jogtulajdonosai által előírt korhatárból.

Erre én az összes szerepemet leadtam, mert sértette az önérzetemet, és nem akartam megvárni, hogy mindegyikből kirakjanak. Idén már csak egy szerepem maradt az anyaszínházamban, egy olyan darabban, ami magyar jogtulajdonosok kezében van, és ők még nem kifogásolták a koromat. Legalábbis egyelőre.

Felkerestük a Madách Színházat, amely elküldött nyilatkozatában azt írja, hogy az idei évad első bemutatójának főszerepét ajánlották a színésznek, aki korára hivatkozva visszautasította a szerepet, majd ezzel egy időben felmondta az összes Madách színházi szerződését, illetve jelezte, hogy új szerződési ajánlatról hajlandó tárgyalni.

A színház Mamma Mia! című előadásából Bill szerepe kivételével minden más szerep szerződésére új ajánlatot tett, és bár végül minden szerződés esetében elfogadták Szerednyey anyagi feltételeit, az új szerződéseknél ezeken kívül más, a korábbiaktól eltérő igények is felmerültek a színész részéről, amelyeket a színház működésének biztonsága miatt az intézmény végül nem tudott elfogadni.

Így mindössze egyetlen szerződés esetében sikerült megegyezniük. Ettől függetlenül a színház Szerednyey Bélát a Madách Színház örökös tagjának tekinti, és visszavárja.

A Madách Színház közleménye

Szerednyey Bélával mindig kitüntetett figyelemmel bánt a Madách Színház, rendkívül nagyra értékeljük a Madách Színházban eltöltött éveinek művészi teljesítményét. Az idei évad az Aranyoskám bemutatójával indult, amelyben Szerednyey Bélának felajánlottuk az egyik főszerepet, amelyet ő az életkorára hivatkozva visszaadott. Ezzel egy időben, 2022 márciusában Szerednyey Béla levélben felmondta az összes Madách színházi szerződését, egyúttal jelezte, hogy új szerződési ajánlatunkról hajlandó tárgyalni. A Mamma Mia! Bill szerepe kivételével minden más szerep szerződésére tettünk új ajánlatot, és végül minden szerződés esetében elfogadtuk Szerednyey Béla anyagi feltételeit. Az új szerződések esetében az anyagi feltételeken kívül más, a korábbiaktól eltérő igényekkel is fellépett, amelyeket a színház működésének biztonsága miatt nem állt módunkban elfogadni. Végül mindössze egyetlen szerződés esetén sikerült Szerednyey Béla minden feltételének megfelelnünk. Szerednyey Bélát a Madách Színház örökös tagjának tekintjük, és visszavárjuk.

(Borítókép: Szerednyey Béla 2019. szeptember 4-én. Fotó: Zih Zsolt / MTI)

Rovatok