Index Vakbarát Hírportál

Sótlan előadást rendez Alföldi Róbert a Centrál Színházban?

2022. október 25., kedd 16:11

Alföldi Róbert rendezésében debütál Bíró Bence első egész estés önálló darabja, a magyartenger a budapesti Centrál Színházban. A főszerepekben olyan nagyszerű színészek lépnek színpadra, mint Balsai Móni, Fehér Tibor és Schmied Zoltán, de feltűnhetnek fegyveres kerti törpék is.

Alföldi Róbert rendezi a magyartenger című színdarab ősbemutatóját a Centrál Színházban. A szerző, Bíró Bence színművében megfejt egy régi rejtélyt, miért is nevezzük legnagyobb tavunkat előszeretettel tengernek. Nem azért, amiért a citromot magyar narancsnak, hanem:

„A Balaton régen sós volt, tudtátok? A könny sós, mint az izzadság. Még az Isten könnye is. Csak aztán annyira nem törődött velünk az Isten, hogy még sírni is elfelejtett miattunk. A tóból meg szép lassan elpárolgott a só. Az élet sója. Így szűnt meg a magyar tenger.”

A kortárs családi dráma cselekménye huszonnégy óra alatt játszódik egy balatoni nyaralóban. Egy tipikus családi ünnepet látunk, hat férfi és négy női szereplővel. Viharfelhők a tóparton, sok beszélgetés politikáról, színházról, öt kiló szerelem és fegyveres kerti törpék. Alföldi Róbert nemcsak rendezőként, de díszlettervezőként is részt vett a darab megalkotásában.

Akármilyen nehéz idők is vannak, a család az család. És a Balaton az Balaton. És potyoghatnak a csontvázak kifelé a szekrényekből, lehetnek mindenféle kimondott vagy elhallgatott bajok, bánatok… A Balaton az mégiscsak a Balaton. És a család az mégiscsak a család. Ezért aztán nehezen, de a szeretet az mégiscsak szeretet. Közben meg egymáson is meg magunkon is nagyon jókat lehet nevetni. Sőt… röhögni. Az élet szép… 

– olvashatók a rendező gondolatai a darabról a közleményben.

Bíró Bence darabját, amelyet november ötödikétől játszanak  a Centrál Színházban , korábban felolvasószínházként láthatták az érdeklődők a Szentendrei Teátrumban. A dramaturg 2015-ben diplomázott a Színház- és Filmművészeti Egyetemen Radnai Annamária és Forgách András osztályában. Számos színházban és független társulattal dolgozott dramaturgként és íróként olyan elismert színházrendezők mellett, mint Schilling Árpád, Kovács D. Dániel vagy Szenteczki Zita. 2019-ben elnyerte az Örkény István Drámaírói Ösztöndíjat, 2022-ben a Kortárs Magyar Dráma-díjat.

(Borítókép: Alföldi Róbert 2016. november 26-án. Fotó: Kaszás Tamás / Dívány)

Rovatok