Index Vakbarát Hírportál

Rangos magyar kitüntetést kapott a kanadai Királyi Konzervatórium vezérigazgatója

2022. október 25., kedd 17:47

A Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült Simon Péter, a kanadai Királyi Konzervatórium magyar származású elnöke és vezérigazgatója október 23-án. A rangos magyar elismerést Vass-Salazar Mária nagykövet asszony adta át a kanadai Ontarióban.

A Magyar Örökség Hónapja jegyében Simon Péter, a kanadai Királyi Konzervatórium magyar származású elnöke és vezérigazgatója Magyar Érdemrend tisztikeresztje kitüntetésben részesült, amelyet Vass-Salazar Mária, Magyarország kanadai nagykövete adott át ünnepélyes keretek között október 23-án az ottawai nagyköveti rezidencián – számoltak be a lapunkhoz eljuttatott közleményben. 

Mint írták, a ceremónia idén Ontario tartományban, Kanadában először megrendezésre kerülő Magyar Örökség Hónapja programsorozat részeként a kanadai kulturális élet legkiemelkedőbb alakjaival zajlott. A Kelemen Kvartett Vass-Salazar Mária nagykövet asszony meghívására érkezett Kanadába, az NKA támogatásával, a Magyarország ottawai nagykövetsége szervezésében. A Kelemen Barnabás által vezetett világhírű kvartett az ünnepségen Bartók- és Haydn-műveket játszott rendkívüli sikerrel.

Ezt a kitüntetést a szovjet elnyomásnak ellenálló magyarok milliói bátorságának elismeréseként fogadom el, és azoknak a magyaroknak az emlékére, akik életüket adták a szabadságért 1956-ban. Magyar örökségem büszkeséggel tölt el. Az 1956-os forradalom és szabadságharc fontos része családom történetének, ahogy más kanadai magyarokénak is 

– mondta Simon Péter beszédében. 

Kiemelték ugyanakkor, hogy a Kelemen Kvartett sikere október 24-én folytatódott a kanadai magyar nagykövetség szervezésében az 1956-os forradalom és szabadságharc évfordulóján rendezett rendkívüli, telt házas koncerttel a legendás Carleton Dominion Chalmers Centre-ben. Barry Shiffman, a világhírű Saint Lawrence Quartet alapító hegedűse elmondta: sok kitűnő vonósnégyest ismer, de olyat, mint a Kelemen Kvartett, egyet sem.

Rovatok