Index Vakbarát Hírportál

Nádas Péter: Kelet-európai maffiaként működik a Fidesz

2022. október 25., kedd 18:28

Nádas Péter Kossuth-díjas író többek között beszélt az orosz–ukrán háborúról, Vlagyimir Putyin politikájáról és az Orbán Viktorhoz fűződő viszonyáról is a Neue Zürcher Zeitungnak.

Nádas Péter Kossuth-díjas író, drámaíró, esszéista a Neue Zürcher Zeitungnak adott interjút, amelyben leginkább közéleti témákról kérdezték, mint például az orosz–ukrán konfliktusról vagy Orbán Viktorról.

Nádas Péter szerint a magyar történelem rég nem látott negatív szakaszát éli, hiszen lassacskán újra visszajutunk az autoriter rezsimhez, amely annyiban tér el a régebbi korok rendszereitől, hogy ezt a mostanit demokratikus úton választották meg.

Nádas szerint Orbán Viktor nem diktátor, de önkényuralmat folytat, amelyben egy személyben ő a párt. A korábbi magyar diktatúrát szürke eminenciások működtették, míg a mostani Fideszt érdekekkel rendelkező emberek alkotják, ami a klánok és a családok rendszerére épül szerinte. Az újságíró erre azt mondta, úgy hangzik, mint a maffia, Nádas azt mondta:

Igen, ez egyfajta kelet-európai maffia, és nagyon szorosan kapcsolódik az orosz és az ukrán maffiához.

Felmerült a kérdés, hogy Orbán Viktort ez köti-e az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz. Nádas szerint van egy másik ok is:

Valószínűleg a magyar miniszterelnök ígéretet kapott Putyintól. Amikor Ukrajnában kitört a háború, Orbán Viktor arra számított, hogy úgy alakulnak a dolgok, mint 1953-ban Berlinben, 1956-ban Budapesten és 1968-ban Prágában. Hogy minden egy álcázott műveletben fog elintéződni. Ukrajnában valójában nem előkészített háborús akció indult, hanem titkosszolgálati akció. Akárcsak a Krím annektálásakor.

Az interjúban az író többek között kifejtette a véleményét arról is, hogy Angela Merkel káoszt hagyott maga után Putyin olcsó gázával, a Kínához fűződő gazdasági kapcsolataival és Orbán Viktor téves megítélésével. A Neue Zürcher Zeitungnak adott Nádas Péter-interjút a 24.hu vette észre.

Legutóbb október 14-én írtunk Nádas Péterről, aki aznap ünnepelte nyolcvanadik születésnapját, amiről a Margó Irodalmi Fesztivál és Könyvvásáron emlékeztek meg október 13–16. között, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig háromnapos beszélgetéssorozatot rendezett.

(Borítókép: Nádas Péter. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok