Index Vakbarát Hírportál

Talán az utolsó pillantás a Föld jeges pontjaira – 11 év után folytatódik a BBC Earth sorozata

2022. október 29., szombat 10:20

A nagy sikerű első évad után most újra a fagyos világba utazhatunk a BBC Earth segítségével. A Fagy Birodalma II. október 30-tól látható a csatorna magyar változatán. A lenyűgöző természetfilm-sorozat 6 epizódban mutatja be a bolygónk jéggel borított részeit, ahová csak a televízió segítségével juthatunk el, aztán már úgy sem.

2011-ben A Fagy Birodalma sosem látott élményt nyújtva adott betekintést a nézőknek a fagyos tájak életébe. 11 évvel később – amikor a globális felmelegedés még nagyobb méreteket öltött – hat fantasztikus új epizóddal jelentkezik a sorozat, amely ezúttal az első sorozattal ellentétben, nem csupán az Északi-sarkra és az Antarktiszra tért vissza, hanem a bolygó egymástól legtávolabbi pontjaira. A BBC stábja a világ leghidegebb tájain élő állatfajokat is felkutatta: magas hegységekben, fagyos sivatagokban, hófödte erdőkben és jéghideg óceánokban egyaránt forgattak. A különleges forgatási helyszínek között volt többek között Norvégia, Peru, Chile, Kanada, Mongólia, Új-Zéland, sőt meglepő módon Kenya is. A bemutatásra kerülő helyszínek az utolsó igazi vadonok a földön, olyan helyek, ahol minden nap igazi kihívás egy szélsőséges környezetben a túléléshez.

A legmodernebb kameratechnológiával, ultranagy felbontásban készültek a felvételek, melyek egyszerre mutatnak be drámai pillanatokat és intim történeteket.

A részeket a természetfilmek királya, Sir David Attenborough narrálja.

A sorozathoz készült zenét az Oscar-díjas filmzeneszerző, Hans Zimmer alkotta, főcímdalát pedig a népszerű, fiatal énekenő, Camila Cabello énekli.

A sorozat célja, hogy felhívja a figyelmet a környezettudatosságra, hiszen ahogy a hőmérséklet soha nem látott mértékben emelkedik, úgy tűnnek el szó szerint a fagyott bolygó egyes részei a szemünk elől. Ezért a BBC összefogott a Minecraft című játék alkotóival, és a sorozat témáját öt különleges pályába építették bele. Céljuk az, hogy a rendkívül népszerű játékplatformon keresztül tájékoztassák és oktassák a fiatalokat Földünk egyik legégetőbb problémájáról, az éghajlatváltozásról.

A természet egyik nagyszerű tulajdonsága, hogy képes lekötni és elbűvölni a fiatal és idős generációt egyaránt. Igazi generációegyesítő ereje van. Örömünkre szolgál, hogy a Minecraft partnerünk lett ebben az együttműködésben, amely lehetővé teszi a gyerekeknek, hogy a játék segítségével interakcióba léphessenek a sorozat által ihletett történetekkel, és többet megtudjanak ezeknek a fagyott élőhelyeknek a kihívásairól a tananyagokon keresztül 

 olvashatók Elizabeth White, A Fagy Birodalma II. sorozat producerének gondolatai a közleményben.

A különleges pályákon a játékosok lehetnek rozmárok, akik a csúszós lejtőkön közlekednek, rétisasok, akik a fagyos világ felett szárnyalnak, pingvinek, akik fészket építenek a jég hátán kövekből, vagy épp leopárdok, akik a hideg erdőt járják. A fák hiánya, a vastag jég és a folyamatosan fagyos víz miatt igazán trükkös feladat virágzó bázist építeni ezekben a világokban. A játékosok nemcsak állatok bőrébe bújva ismerkedhetnek ezekkel a pályákkal, hanem akár természettudományi filmkészítő-kutatóként is kipróbálhatják magukat a játékban, ahol az a feladatuk, hogy dokumentálják az állatok kulcsfontosságú viselkedését és a környezeti kutatásokhoz szükséges információkat.

A Fagy Birodalma II. sorozat október 30-tól, 18 órai kezdettel látható a BBC Earth csatornán.

(Borítókép:  Juan Carloz Munoz)

Rovatok