Index Vakbarát Hírportál

Gyászol az amerikai irodalom

2022. október 30., vasárnap 07:43

97 éves korában meghalt Gerald Stern amerikai költő, esszéíró és pedagógus.

Meghalt Gerald Stern, az Egyesült Államok egyik legkedveltebb és legelismertebb költője, aki lelkes melankóliával és földi humorral írt gyermekkoráról, a judaizmusról, a halandóságról és a szemlélődő élet csodáiról. 97 éves volt.

Párja, Anne Marie Macari szerint Stern csütörtökön halt meg New Yorkban, de halálának okáról és körülményeiről nem közölt semmilyen információt.

A kopaszodó, kerek szemüveges Sternt, aki 1998-ban a This Time című antológiájával Nemzeti Könyvdíjat (National Book Award) nyert, néha összetévesztették Allen Ginsberggel, és gyakran Walt Whitmanhez hasonlították lírai és érzéki stílusa miatt – írja róla a The Guardian.

A költő, aki szerint lehetetlen volt a teljes világ megértése, de ugyanakkor hevesen hitt a zsidó eszmében, több mint egy tucat könyvet írt, és úgy jellemezte magát, mint „részben komikus, részben idealista, iróniával színezett, gúnnyal és szarkazmussal megkent” művész. Verseiben és esszéiben különös intenzitással írt a múltról – bevándorló szüleiről, rég elveszett barátairól és szerelmeiről, valamint a gazdagok és szegények, zsidók és nem zsidók közötti szembeszökő megosztottságról Pittsburghben.

Ugyan már elmúlt 50 éves, mielőtt nagy díjakat nyert volna, de élete második felében komoly lendületet vett karrierje. A Nemzeti Könyvdíj mellett kitüntetései közé tartozott, hogy 1991-ben Pulitzer-díjra jelölték a Leaving Another Kingdom című művével, és olyan életműdíjakat kapott, mint a Ruth Lilly-díj és a Wallace Stevens-díj. A Kongresszusi Könyvtár 2013-ban neki adományozta a Rebekah Johnson Bobbitt nemzeti díjat.

(Borítókép: Michael Loccisano / Getty Images / Tribeca Film Festival)

Rovatok