Index Vakbarát Hírportál

Nem láttunk még ennyire vicces Jane Austen-feldolgozást

2022. november 3., csütörtök 07:49

Jane Austen népszerű regénye, az Értelem és érzelem önmagában is kifejezetten szórakoztató, de a Gólem Ifjúsági Társulata most rápakolt még egy lapáttal. Számtalan meglepetésként elrejtett „easter egg”, modern dalok és elképesztően vicces színészi alakítások fűszerezik az előadást.

A Gólem Ifjúsági Társulat és Tanoda (GITT) indulása óta azon dolgozik, hogy egyre több ifjú színész kerüljön színpadra. Jelenleg tizennégy fiatalt foglalkoztat a társulat, van olyan, aki még csak most érettségizik, de olyan is, aki közben a Színművészeti Egyetemet végzi. Látszik, hogy összeszokott csapatról van szó, hiszen a színpadról áramlik a kémia és az egymás iránti tisztelet. Az évad első Értelem és érzelem-előadását telt ház előtt játszották.

Már a színházterembe lépve elkapja a figyelmesebbeket a röhögőgörcs, hiszen a családi képek helyett a Harry Potter-sorozatból ismert Albus Dumbledore és a Kövér Dáma portréi lógnak a falon. Az előadás Lady Gaga Poker Face című dalának stilizált feldolgozásával kezdődik, az énekesnő slágere többször megjelenik a darabban. Érdekes, hogy bár rengeteg modern elem szerepel a produkcióban, jelmezként a klasszikus régens kori ruhákat viselik a színészek.

Ezeknek az egyvelege a Netflix nagy sikerű sorozatára, a Bridgertonra emlékeztetheti a nézőket, csak sokkal viccesebb kiadásban.

A látvány is kifejezetten izgalmas, hiszen az egész darab egy díszletben játszódik, de több különböző helyszínt fed le. A tervezőnek valószínűleg előnyös volt, hogy abban a korban mindenki szalonja ugyanúgy nézett ki, de az előadásban mindig kiderül, hogy éppen hol járunk, így nem kavarodik össze a néző. Ügyes megoldás a nagy ablak használata, hiszen így „kültéri” jeleneteket is láthatunk, de néha egyszerre történnek bent és kint az események, ami sokszor egy-egy poén csattanója.

Életkor szempontjából igen vegyes közönség érkezett a produkcióra, így érdekes volt megfigyelni, melyik viccek kinek érthetők. 

A fiatalabbak szinte végignevették az előadást, de a szerelmes dalként elénekelt Barbie Girlön már szinte mindenki sírva röhögött.

Bár az előadás leginkább komédia, vannak pillanatok, amik meglepően komolyra és drámaira sikerültek. Ez leginkább a darab végén érezhető, hiszen a fiatal lányok fele sírva jött ki a színházteremből, és be kell vallanom, én is közel álltam hozzá. Talán a nőkre még erősebben hat a darab, Elinor és Marianne története sokakat emlékeztethet saját szerelmi csalódásaira és tragédiáira.

A színészek is kiválóak, a testvérpárt alakító Erbszt Anna és Dajka Szúra Szeréna tökéletesen hozta az ambivalens érzelmeket, amelyek a két nővér között alakulnak. Rákos Olivér Edward Ferrars karakterének minden pillanata arany, de hangosan nevettünk Sefel Rebeka Fanny Dashwoodján, Páli Szabolcs John Dashwoodján és Bagoly András Brandonján is.

A Lucy Steelt alakító Urmai Blanka ártatlan tekintetével elvarázsolta a nézőket, Kerekes Márton pedig, akit John Willoughby szerepében láthattunk, kétségkívül ellopta a tinilányok szívét, csakúgy, mint a pletykás és bohókás Mr. Jennings, akit Lendvai Péter játszik. Rendezőjük, Németh Virág jól összekovácsolta a csapatot, és mindenkinek van lehetősége megcsillogtatni tehetségét. A második felvonásban Erbszt Anna például olyan gyönyörűen énekelt, hogy teljesen libabőrös lett az ember.

Bár a háromórás darab a hossza miatt néha-néha leült és nem mindegyik poén ütött akkorát, mint vártuk, az biztos, hogy a nézők kielégülve távoztak a színházból. A Gólem Ifjúsági Társulat és Tanoda egy újabb darabon dolgozik, amit, ha minden jól megy, 2023 áprilisában mutatnak be.

(Borítókép: Hirling Bálint)

Rovatok