Index Vakbarát Hírportál

Csilingelő borospoharak festmények és szobrok társaságában

2022. november 9., szerda 14:22

Különleges helyszínen tartja idén a Vince Magazin hazánk kiemelt jelentőségű borünnepét, a Vince Gálát: a 2022. november 19-én a Szépművészeti Múzeumban megrendezett est egyben a most elindult Vince-platform első eseménye lesz. Ismét odaítélik a legjobb boroknak járó Vince Díjat is, a jó hangulatról pedig az esemény házigazdája, a magyar bor és gasztronómia iránt elkötelezett Anger Zsolt gondoskodik.

A Vince Gála idén az Egy nap nagymesterek műveinek körében fantázianevet kapta, hiszen a művészi alkotómunka és a borkészítés rokon műfaj. Mindkettő az (alap)anyag tiszteletéről, a kemény kétkezi munkáról, a precizitásról, a küzdeni tudásról, a szabad önkifejezésről, a magas minőségre való törekvésről és végső soron az értékteremtésről szól; a gála ez előtt az alkotómunka előtt szeretne tisztelegni, erre szeretné felhívni a figyelmet.

Nem véletlen, hogy az idei gálát a Szépművészeti Múzeumban rendezik meg.

A 2021-ben útjára indított Vince Díj célja, hogy a kitüntetett borok között mindenkor a magyar pincészetek művészi igényességű alkotásai kapjanak helyet. A rendkívül erős jelöltlistára valóban műalkotásnak minősülő borok kerültek fel. Ez nem csoda, hiszen a tételek szigorú rostán mentek át. Első lépésként a Vince által felkért hazai boros szakemberek ajánlották az általuk legmagasabbra értékelt magyar borokat, összesen húsz kategóriában.

Kivételes bormustra

Az így létrejövő listákból aztán minden kategóriában létrehozták a szűkített listát, amely már csak három tételt tartalmaz. Itt azonban még nem ér véget a verseny, hiszen a három dobogósból az aranyérmest is kiválasztják. Ez már a közönség bevonásával, internetes szavazás formájában történik.

A kiválasztás folyamata miatt a Vince Díj egyedülálló a maga nemében, és ezért megkerülhetetlen: a világon kevés olyan bormustra létezik, ahol a szakma (ajánlás) és a fogyasztók (közönségszavazás) értékelésének közös metszete adja ki a győztes bort.

A Vince Díj túlmutat egy szakmai eseményen. A széles nyilvánosság számára is megnyitja a hazai italkultúráról való gondolkodást, miközben nem titkolt célja természetesen az is, hogy a minőségi italfogyasztás értékét közvetítse

– emelte ki a kettős megmérettetésben rejlő értéket Vancsik Ivett, a Vince Magazin főszerkesztője. A fentiek fényében kijelenthető, hogy a Vince Díj az egyik legjobb és szakmailag legmegalapozottabb viszonyítási pont a fogyasztóknak. A díjazott tételeket felvonultató Vince Gála pedig kihagyhatatlan esemény a bor iránt érdeklődők számára.

Michelin-csillagos falatok

A szervezők a „boralkotások” bemutatására megtalálták az igazán méltó helyet is, a művészet egyik legfontosabb színterét: 2022. november 19-én 15 órától a Szépművészeti Múzeum ad otthont a Vince Gálának. Az 1906-ban megnyílt kiállítóhelyet Európa legjelentősebb múzeumai között tartják számon, gyűjteményei az európai képzőművészet szinte minden ágának összes korszakába bepillantást engednek. Egészen különleges pillanat lesz a november 19-i Vince Gála, ahol a vendégek a lehengerlő szépségű Román és Reneszánsz csarnokban, a nagymesterek művei között sétálva kortyolhatják a bort, az emberiség másik megkülönböztetett alkotását.

Az eseményt a Vince Arany, Ezüst és Bronz Díjak, valamint a Vince-életműdíj átadásának ceremóniája koronázza meg. A borkedvelő közönség mindeközben élvezheti a kellemes élőzenét, és négy különböző mesterkurzuson vehet részt, melyeket egytől egyig a szakma kiválóságai tartanak. Vörös húshoz vörösbort, desszerthez édeset? Ideje például leszámolni néhány túlhaladott beidegződéssel és új, izgalmas bor-étel párosításokat kóstolni!

A jó hangulatról az esemény házigazdája, a magyar bor és gasztronómia ügye iránt évtizedek óta elkötelezett Anger Zsolt színművész gondoskodik.

A 2022-es Vince Gála minden tekintetben új szintre emeli a magyar borok ünnepét. Igazi társasági eseménnyé, közösségi élménnyé nemesíti, a borkészítést pedig művészi rangra emeli. A szervezők hiszik, hogy törekvésük találkozik az igényes, világra nyitott, a kultúra minden formájára szomjazó, borszerető emberek vágyaival. Ennek szellemében hívnak minden érdeklődőt november 19-re a Vince Gálára, a magyar bor és művészetek közös ünnepére. Érdemes baráti társasággal érkezni, hiszen létszámtól függően kedvezményes jegyek is kaphatók.

A borászatok és a kóstolható tételek listája:

Bock Pince

Homola Pincészet

Sauska

Tokaj Oremus Birtok

Gróf Degenfeld

Légli Géza

Sebestyén Pince

Takler Pince

Vida Péter

Hoop Wines

Németh János

Szászi Birtok

Szent Donát Birtok

Tokaj Kikelet

Villa Tolnay

Vylyan Szőlőbirtok

St. Andrea Szőlőbirtok

Villa Sandahl

Szentpéteri Borpince

Tornai Pincészet

Dúzsi Tamás

Eszterbauer Borászat

Gere Attila Pincészete

Konyári Pincészet

Borbély Családi Pincészet

Gál Tibor

Heumann Pincészet

Koch Pincészet

Kovács Nimród Pincészet

Kreinbacher Birtok

Pajzos Tokaj

Pannonhalmi Főapátság

A változtatás jogát a szervezők fenntartják, a kiállítói lista folyamatosan bővül.

(Borítókép: A Szépművészeti Múzeum Barokk csarnoka 2022. június 8-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok