Index Vakbarát Hírportál

Ennél különösebb nem is lehetne az év szava

2022. november 12., szombat 13:39

A Collins English Dictionary minden évben kihirdeti az év szavát. Ehhez a médiafelületeken és a közösségi médiában használtakból építenek több milliárd tételes adatbázist, majd ebből kiválasztják az adott évre legjellemzőbb szót.

A 2022-es listán olyan szavak szerepelnek, mint Kijev, de olyan különös kifejezések is bekerültek, mint a „csendes kilépés” (quiet quitting) vagy a „sportmosás” (sportswashing). A nyertes az ennél is meglepőbb permakrízis lett – írja a femina.hu.

A Collins English Dictionary meghatározása alapján ez a hosszú ideig tartó instabilitást és bizonytalanságot írja le. A szerzők szerint ez jól jellemzi a 2022-es évet.

Nyelvünk tükre az aktuális társadalmi eseményeknek

– írják. Úgy vélik, a permakrízis szó kiválóan összefoglalja, milyen nehéz évünk volt: az ukrajnai háborúval kezdődött, majd politikai instabilitás, klímaváltozás és megélhetési válság következett. 

A tíz döntős kifejezés között a warm bank is szerepelt, ami melegedőt jelent. A „quiet quitting” a csendes kilépés, kivonulás, ami a britek szerint arra az egyre inkább terjedő jelenségre utal, amikor a munkavállaló csak a szerződésében foglalt minimum teljesítésére törekszik.

A sportswashing, sportmosás a pénzmosás szó logikájából kiindulva azt fejezi ki, amikor a nagyvállalatok sporttevékenységek támogatásával mossák tisztára magukat, legalábbis ezzel próbálják javítani környezetszennyező vagy egyéb negatív tevékenységük miatt csorbát szenvedett hírnevükön. 

Tavaly az év szava a kriptovaluták világában digitális műtárgyat jelentő NFT lett. 

Rovatok