Index Vakbarát Hírportál

Budapestért-díjat kapott Horváth László

2022. november 17., csütörtök 20:46

Horváth László, a Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója a Városházán átvehette a Budapestért-díjat Karácsony Gergelytől, Budapest főpolgármesterétől a magyar népzene gyűjtésében, kiadásában és népszerűsítésében végzett tevékenységéért.

A Budapestért-díjat első alkalommal 1992-ben adták át, bármely területen végzett kiemelkedő tevékenység elismerésére szolgál. Az elismeréssel képzőművészeti kivitelezésű plakett, ruhán viselhető kis díszítmény, valamint az adományozást igazoló okirat és 300 ezer Ft jutalom jár. A díjból évente legfeljebb 26 adományozható.

A legelismertebb világzenei kiadó

Horváth László vajdasági születésű kulturális szakember 2010 óta igazgatója a Fonó Budai Zeneháznak, amely a vezetése alatt 2013-ban Magyar Örökség-díjat, 2015-ben pedig Prima Primissima-díjat kapott. A Fonó többszörös Magyar Brands-díjas (2015, 2018, 2019, 2020), Családbarát munkahely (2014). A zeneház számos lemeze lett Fonogram-díjas, illetve került föl az elmúlt években a nemzetközi toplistákra, lemezkiadóként 2013 óta összesen hat alkalommal nyerte el a rangos WOMEX Top Labels díjat, ilyen értelemben a nemzetközi piacon a legelismertebb közép-kelet-európai világzenei kiadó.

A Fonó Budai Zeneház ügyvezető igazgatója áprilisban nyilatkozott az Indexnek, akkor többek között ezt mondta: „A szellemi erőteret erősítenénk, ezért nézünk bambán, amikor a politika a Győzike, Majka és kis Grófo által képviselt világot élteti, amelyet egy idő után se lenyelni, se kiköpni nem tudsz. Ahogy Mága Zoltánt is talán már elfelejthetjük, mert ezen szellemtelen produkcióknak nincs helyük szerintem a palettán. A kultúra végre kezdjen el az értékes szellemi erőtérben dolgozni, mert hosszú távon ez marad fönn, és ez lesz hiteles. Aki kultúrában gondolkodik, az értékben gondolkodik, és nem dől be ilyen pillanatnyi hóbortoknak.”

(Borítókép: Horváth László 2022. április 25-én. Fotó: Nagy Tamás / Index)

Rovatok