Index Vakbarát Hírportál

A kosárlabda után már az építészetben is márka a Rátgéber név

2022. november 18., péntek 06:15

Rátgéber László elnyerte a Média Építészeti Díjat terv kategóriában. Mielőtt bárki azt hinné, hogy az Építészfórum által alapított elismerést az Euroliga-győztes kosárlabda-mesteredző kapta volna, gyorsan szögezzük le: a mester 24 éves fiáról, ifjabb Rátgéber Lászlóról van szó. Pályamunkáját a villányi borvidékhez tartozó Palkonya műemléki státusú pincesorának revitalizációjára készítette.

Ifjabb Rátgéber László tavaly végzett a Budapesti Műszaki Egyetem építészmérnöki karán, és voltaképpen diplomamunkájával nevezett a Média Építészeti Díj pályázatára. A fiatal mérnökkel munkahelyén, a Hetedik Műterem Kft. Bertalan Lajos utcai irodájában találkoztunk, ahonnan rá lehet látni alma materére, a Műegyetem épületére.

Palkonya a Villányi-hegység északkeleti oldalán található, szervesen a borvidékhez tartozik. Ötvenhárom présházból, pincéből álló, műemléki státusú pincesora a Villányi-borvidék egyik legszebb építészeti látványossága, az 1700-as években betelepített német nemzetiségű lakosok építették. Pincefalunak is nevezik, hiszen a domboldalba épített présházak öt sorba rendeződve kisebb falu látványát keltik.

Tervből valóság?

Nincs arról szó, hogy a pincesor elhagyatott vagy romos volna, csupán néhány foghely, illetve romos, menthetetlen állapotú épület van, az ifjú építész ezeknek a helyére képzelte el a három épületből álló tervét.

PALKONYA EGYÉBKÉNT GASZTROFALUNAK REKLÁMOZZA MAGÁT, VANNAK A KÖZSÉGBEN NÍVÓS VENDÉGLÁTÓHELYEK, PÉLDÁUL ITT MŰKÖDIK A MEGaSZTÁR-GYŐZTES TÓTH VERA ÉS FÉRJE VENDÉGLŐJE is.

Rátgéber László azt mondja, hogy a gond az, hogy a palkonyai rendezvényeknek nem a patinás pincesor ad otthont, hanem az újabb vendéglátóegységek. Az elmúlt időszakban sokszor járt Palkonyán, és a pincesort többnyire üresen találta, egyre kevesebb présház volt nyitva, látszott, hogy az állaguk romlik. Ebből merített ihletet: terve, amely már a Palkonyai Turisztikai Egyesület figyelmét is felkeltette, a pincesor revitalizációját, életre keltését célozza. 

Miről is van szó tulajdonképpen Rátgéber László díjnyertes pályázatában? A fiatal építész

Kicsik lépéshátrányban

Felhívtuk a turisztikai egyesület „motorját”, Mokos Balázst, a palkonyai Mokos pincészet tulajdonosát. Mokos úr elmondta, valóban szeretne összehozni egy találkozót Rátgéber Lászlóval, mert a terve némi módosítással érdekelné. Tompos Dénessel, Palkonya polgármesterével is beszéltünk, és ő is megvalósíthatónak véli az ifjú építész revitalizációs tervét, csak a megfelelő pályázatot kell megtalálni a finanszírozáshoz. 

Csodálatos lenne, ha a terveim életre kelnének, hiszen szép, szép a tervkészítés, de egy építész akkor érzi igazán úgy, hogy volt értelme a munkájának, ha életre is kelnek az elképzelései, az építészet végproduktuma maga az elkészült épület

– mondja Rátgéber László, aki utolsó egyetemi féléveiben a középület-tervezési tanszéken tanult, ahol a Hetedik Műterem főnöke, Szabó Levente a tanszékvezető, így a Hetedik Műteremnél volt már gyakornok is. 

Palkonyára nem volt nehéz rátalálnia, hiszen eredendően pécsi lakos. S mivel sokat járt Villányban, a borvidéken, és számos gazdaságot látott, Palkonyán döbbenten tapasztalta azt, hogy miközben a község idegenforgalmi központ, rengetegen fordulnak meg ott, a pincesor egyre jobban lepusztul. A kis pincészetek képtelenek tartani a lépést a mamutcégekkel. Ezen próbál segíteni, változtatni. 

Lepattant a palánkról

Az olvasó joggal kérdezheti, hogy a valaha volt egyik legsikeresebb magyar edző elsőszülött fia miért a kosárlabdától távol álló területen képzeli el a jövőjét, de a válasza egyszerű: a junior korosztályig játszott a Rátgéber Kosárlabda Akadémia színeiben, de miután kiderült számára, hogy nem egy Michael Jordan, inkább a tanulásra adta fejét a pécsi Babits Mihály Gimnáziumban, majd felvételt nyert a Műszaki Egyetemre:

Viszont Tomcsi öcsém jóval sikeresebb a kosárlabdában, benne van az U20-as válogatottban, és reményeim szerint szép jövő előtt áll. Ennek nemcsak édesapánk, hanem édesanyánk, a 140-szeres válogatott Csák Magdolna is örül. 

Ezen a ponton felvetem neki, hogy mekkora szám – és egyben dicsőség – lenne, ha a nem éppen csodás állapotban lévő Lauber Dezső Sportcsarnok helyére az ő tervei alapján épülne egyszer egy modern aréna, de erre meg azt feleli, hogy erre még nem gondolt, igaz, az valóban az álmai netovábbja lenne. Azt mondja: „Ha ez megvalósulna, akkor elmondhatnánk, hogy a Rátgéber család két nemzedéke tette le a névjegyét Pécsett; apa a MiZo–PVSK kilenc bajnoki aranyérmével és Magyar Kupa-elsőségével, a három Euroliga-final fourral, a fia meg a csarnok megtervezésével.″

(Borítókép: Rátgéber László. Fotó: Gáll András/Index)

Rovatok