Index Vakbarát Hírportál

Milliókért ütöttek le egy üveget

2022. december 5., hétfő 18:50

Elárverezték az egyik legnagyobb magyar üveggyűjteményt.

A díszüvegek világát eddig még alig érte el a műkereskedelem, pedig ennek a kivételes művészeti ágnak is legendás története van Muránótól a Tiffanyn át a kortárs üvegek ezerarcúságáig.

Az egyik legjelentősebb magyar üveggyűjtő műtárgygyűjteményét árverezte el vasárnap este az antikvarium.hu. Magyarországon most először rendeztek ehhez hasonló online üvegárverést, amin természetesen a gyűjtemény leghíresebb – és az árverés legmagasabb kikiáltási áráról induló – darabja, egy kékeszöldben játszó, híres Tiffany Favrile váza vitte a prímet.

Louis Comfort Tiffany szecessziós „Favrile” üvegvázája élénk licitálás mellett végül egészen pontosan 4 450 000 forintért kelt el.

Filmbe illő cégtörténet

Úgy tartják, hogy a Tiffany vált talán a világ első igazi dizájncégévé, miután az alapító Tiffany barátjával 1837-ben az apjától kapott ezerdolláros kölcsönből nyitott – még csak – egy luxuskereskedést a New York-i Broadwayn. Egyedi amerikai stílusukkal előbb leváltották a fényűzésről, meg eleganciáról alkotott addigi, viktoriánusan angolos elképzeléseket, majd a Tiffany fiú szintet lépett, amikor Edison villanykörte találmánya nyomán megjelent a színes üveg lámpáival, áll a közleményben. A színes üvegdarabokból összeállított szecessziós lámpáikat az 1893-as a chicagói világkiállításon mutatták be, amikor pedig 1900-ban, Párizsban a Favrile poharával jelentkezett, a Tiffany márkanév már világhírűnek számított. A híres 1894-ben szabadalmaztatott Favrile üveg attól különleges, hogy a színe beleivódott az üvegbe, amitől jellegzetes, irizáló színt kapott.

Repkednek a százezrek

Johann Loetz Witwe (Lötz – a szerk.) üvegművei a cseh–osztrák–magyar monarchia területén termett szecesszió kiemelkedő példái közé tartoznak. A Loetz csiszolt kristály mindig is különlegességnek számított egyedi tisztaságával és tüzes színeivel – üvegeik művészien utánozták az ónix, jáspis, malachit, lapis intarziás tükröződéseit – most a múlt század húszas éveiből származó Loetz lüszteres pappillon üvegváza 471 ezer forintért kelt el.

420 ezret fizettek egy százéves Kralik szecessziós üvegvázáért, egy másik Kralik, egy millefiori váza pedig 311 ezer forintot ért meg sikeres licitálójának.

A cseh üveg a 18. század végén, a 19. század elején került az európai üvegművészet fejlődésének élére. Nemcsak az üvegek anyaga, összetétele emelte az európai üvegekkel egy szintre, hanem az edények típusainak, formáinak változatossága és díszítésük sokfélesége is.

Rovatok