Index Vakbarát Hírportál

Szumátráig kellett menni az ihletért az év műalkotásához

2022. december 12., hétfő 15:19

Az artotek.hu művészeti honlap idén először választotta meg a Fine Arts Hungary – Az év műtárgya nevet viselő műalkotást két kategóriában, a szobrok és a képek között. A szobrászoknál Polgár Botond, a festőknél Verebics Ágnes alkotása győzött.

Az idei versenyre komoly zsűrit állított össze Kriza Zsigmond, a honlap tulajdonosa. A hozzáértő ötösfogatot

alkotta. A díjátadót az eredetileg Ybl Miklós tervezte, tavaly felújított Lónyay–Hatvany-villában – ahol az Aranybástya Étterem kapott helyet – tartották. A zsűritagok beszéltek a válogatás nehézségeiről, hiszen 115 alkotás közül kellett kiválasztaniuk előbb a rövid listát, majd a két győztest, ami nem volt könnyű feladat.

Céltalanságra is jó a művészet

A két neves műgyűjtő hangsúlyozta, hogy még véletlenül sem befektetési szándékkal vásárolnak műalkotásokat, ellenkezőleg: a szobrok, festmények szépsége, esztétikai értéke és üzenete ragadja meg a fantáziájukat.

Nekem egyfajta kapaszkodót jelent műgyűjtőnek lenni. Attól a pillanattól kezdve, hogy nyugdíjba mentem, kicsit céltalanná vált az életem, de szerencsére a munkám helyébe lépett a hobbim. Napi hat-nyolc órát foglalkozom a gyűjteményemmel, folyamatosan tanulok, olvasok, művészekkel beszélgetek, hol személyesen, hol telefonon, és járom a műtermeket, a kiállításokat. Számomra ezt jelenti műgyűjtőnek lenni, egy kicsit az életemet

– mondta Völgyi Miklós.

A rövid listára a szobroknál Csurgai Ferenc (Útvesztő), Gálhidi Péter (Fekete dér), Farkas Ádám (Csigaív 3), Farkas Zsófi (Kürt) és Polgár Botond (Pártorzó) egy-egy alkotása került fel, a képeknél Kondor Attila (Könyvtár), Zoltai Bea (Szüntelenül átrendeződő egymásért mozdulás), Richter Sára (Sóhaj), Ferenczy Zsolt (Sötét anyag) és Verebics Ágnes (Globeface) festménye maradt versenyben.

Minek menjen át Manyihoz?

Végül az első díjat Polgár Botond, illetve Verebics Ágnes érdemelte ki. 

A Globeface friss kép, Verebics Ágnes idén, az év elején festette. A festőművész az Indexnek elmondta: „Volt egy performance-om a földgömbbel. Azt a glóbuszt végigcipeltem magammal a fél világon. Na mindegy, klassz dolog utazni, de én nagyon kiborultam, amikor egy festői szumátrai strandon találkoztam azzal a borzalmas mennyiségű szeméttel, eldobált műanyag papucsokkal, egyebekkel, amit a tenger kimosott a partra – az emberiség rettenetes ökológiai lábnyomával. És akkor belenyomtam a fejemet ebbe a földgömbbe, erről szól a kép.”

Verebics Ágnesről tudni kell, hogy festményeinek modellje általában ő maga. Mint mondja: „Minek menjek át a szomszédba Manyihoz, amikor én magamnak mindig kéznél vagyok? Hogy mit jelent nekem a díj? Nagyon örülök neki, jó kezdeményezés, ad egy lendületet, visszaigazolást arról, hogy jó irányba haladok. Minden díjnak nagyon tudok örülni. Egyébként december 22-ig láthatók a képeim a Godot Galériában, a Bartók Béla úton.”

Egyedi művészet

Kriza Zsigmond, az artotek.hu honlap tulajdonosa a verseny metodikájáról azt mondta, hogy először a Fine Arts Hungary Top 100-as kört kellett kialakítaniuk. Összesen 87-en vettek részt a Top 100-as művészek közül, továbbá feltörekvő alkotókat is megszólítottak. Év közben több kiállításon – Törökbálinton, Balatonföldváron – figyelembe vették a nézői reakciókat, plusz a szakértői zsűri szavazatival alakultak ki az ötös, rövid listák, amelyek közül a végső mezőnyt november 1-jén tették közzé.

Az, hogy ki győzött, csak vasárnap derült ki. A nyertes műtárgyakról Kriza Zsigmond így fogalmazott: „Mind a Globeface, mind a Pártorzó nagyon magas művészi színvonalat képvisel, különleges, egyedi alkotás. Az alkotásokat a honlapunkon, az artotek.hu aukciós felületén online aukcióra bocsátottuk így bárki számára elérhetővé váltak.” 

Rovatok