Index Vakbarát Hírportál

Meglepő szerepben mutatkozik be a brüsszeli városháza

2022. december 21., szerda 17:43

Múzeumként nyílik meg és teljeskörűen látogatható lesz a brüsszeli városháza tavasztól.

Január közepén költözik ki a történelmi épületből a belga főváros vezetése, miután elkészült az adminisztráció számára tervezett modern épület Brüsszel központjában – írja az MTI a The Bulletin beszámolója alapján.

Az 1998-ban az UNESCO által a világörökség részének nyilvánított brüsszeli főtéren, a világ legszebb terei között számontartott Grande Place-on található gótikus épület 1936 óta látogatható, jelenleg szerdán és vasárnap, kizárólag vezetéssel, francia, holland és angol nyelven. Tavasztól a szokásos múzeumi nyitvatartás szerint lesz megtekinthető.

A Grote Markt környéke már a XI. századtól Brüsszel központja volt, a teret egy mocsár lecsapolásával alakították ki.

A városháza épületét 1401 és 1455 között építették, feltehetően Jacob van Thienen tervei alapján. A gótikus stílusú tornyot Jan van Ruysbroeck tervezte.

Kőszobrok

A brabanti és klasszikus gótikus stílus jegyeit viselő épület tornya 96 méter magas, csúcsán Szent Mihály ötméteres, aranyozott fémszobra látható. A homlokzatot díszítő kőszobrok a város előkelőségeit, valamint szenteket és allegorikus alakokat ábrázolnak. A jelenleg látható szobrok másolatok, az eredetiek a városházával szemben található városi múzeumban vannak kiállítva.

A spanyol örökösödési háború után Brüsszel a Habsburgok osztrák ágához került. 1695-ben XIV. Lajos francia király hadserege körbezárta és ágyúzta a várost. A városháza belseje kiégett. Ezt követően építették újjá az óváros központját, a Grand Place-t és környékét.

Virágszőnyeg

A világ egyik legszebb terének tartott, középkori céhszékházak sorával szegélyezett Grand Place kockaköveire először 1971-ben terítettek virágszőnyeget, és 1986 óta minden második évben megrendezik a látványosságot. A virágszőnyeg elkészítésére hagyományosan begóniát használnak, ez a belga virágkertészet egyik fő büszkesége.

(Borítókép: A brüsszeli városháza. Fotó: Thierry Monasse / Getty Images)

Rovatok