Index Vakbarát Hírportál

Kellemes csalódás az év közönségkedvenc regénye

2022. december 21., szerda 09:15

A Goodreads 2022-es közönségszavazását, a Goodreads Choice Awardsot fikció kategóriában Gabrielle Zevin „Világépítők” (Tomorrow and Tomorrow and Tomorrow) című regénye nyerte, amely első hangzásra nem túl érdekfeszítő, mégis néhány oldal után magával ragadja az embert.

Jómagam a legnépszerűbb autós, illetve életszimulációs játék ingyenes verzióján kívül soha nem játszottam videójátékokkal, és sosem vonzott a gamer kultúra, így kissé felhúzott szemöldökkel álltam Zevin legújabb regényéhez, gondolván, engem ugyan biztos nem hat meg ez a témakör, sem egy újabb felnövéstörténet – hiszen abból az utóbbi hónapokban számos pocsék példányt olvastam.

Legnagyobb meglepetésemre jó értelemben csalódtam a Világépítőkben, amely közel 500 oldal, itthon egyébként a Magnólia Kiadó gondozásában jelent meg októberben. A kiadó úgy reklámozza a regényt, mint „egy szerelmeslevél a ’90-es évek geek kultúrájához”, ráadásul lélektani szempontból sem utolsó olvasmány.

A szeretet formái

Gabrielle Zevin regénye májusi, tengerentúli megjelenésekor azonnal felkerült a The New York Times bestsellerlistájára.  

Ebben a komoly kérdéseket feszegető, szépirodalmi igénnyel megírt, többek közt a videójátékok aranykorának is emléket állító műben két ember a kreativitásán keresztül igyekszik megtalálni önmagát, és introvertált személyiségük korlátait leküzdve megkísérlik felfedezni a szerelem és a szeretet különböző formáit

– olvasható az ajánlóban.

„Sam Mazur csendes, tépelődő természet, akit nem csupán származása, de egy szerencsétlen autóbaleset kiváltotta sántasága is kiemel a szürke tömegből. Sadie Green szenvedélyes, fiatal lány, telis-tele ambíciókkal, és a nőket illető sztereotípiák legyőzésének szándékával. Első látásra nem is lehetnének különbözőek, ám a véletlen mégis egymás útjába sodorja őket, ami nem csupán megváltoztatja az életüket, de teret enged végtelen kreativitásuk kibontakozásának is.”

A Világépítők szakértőket megszégyenítő hitelességgel mutatja be a videójátékok világát, a mögötte rejlő hatalmas üzletágat, de az olvasót legalább ugyanennyire – ha nem jobban – beavatja a barátság és szerelem különböző szintjeibe, az emberi érzések kavalkádjába, az egymáshoz való ragaszkodás megannyi fajtájába, és abba, hogyan építhet két ember egy közös életet.

A vaskos könyvre nem lehet rásütni, hogy túl lenne írva, vagy feleslegesen hosszúra lenne nyújtva, hiszen a sztori esszenciájának szempontjából igenis lényeges, hogy évtizedeket öleljen fel a történetszál. A karakterek jellemfejlődése, a más és más emberi életkorok sajátosságai, az egyes személyiségjegyek okozta bonyodalmak, a kommunikáció különböző fajtái tökéletesen megmutatkoznak a regényben.

A regény szépsége, hogy a karakterek jó és rossz oldalait is megismerheti az olvasó, így egyszer szimpatizál velük, máskor pedig ellenszenvet érez irántuk – senki nem lehet elfogult vagy ítélkező egyik hőssel sem.

A gaming szerelmeseinek akár kötelező olvasmány is lehet a regény, hiszen az első oldaltól kezdve az utolsóig minden történést a játékok mozgatnak.

(Borítókép: Gabrielle Zevin Jimmy Fallon The Tonight Show című műsorában 2022. augusztus 15-én. Fotó: Paula Lobo / NBC / Getty Images)

Rovatok