Index Vakbarát Hírportál

A köztévé karácsonyi szenzációja lesz az Aranybulla-sorozat

2022. december 24., szombat 10:19

December 25–30. között este nyolctól kapcsoljanak a Dunára.

Aranybulla címmel hatrészes sorozatban mutatja be a Duna II. András életét. Kiderül többek között, hogy András és Gertrúd kapcsolata szerelmi házasság lehetett, ami akkoriban nem volt szokványos, az uralkodó egész gyermekkorától viszályban állt testvérével, Imrével, a trónörökössel, és Bánk bánnal kapcsolatban is megtudható az igazság.

A film 45 évet ölel fel, III. Béla halálától (1196) a muhi csatáig (1241), és reményeik szerint ebből nemcsak – ezek szerint hatrészes – sorozat, hanem egész estés moziverzió is készül. Utóbbiban már nem lesznek megszólalók, csak az egybefüggő történet, tudtuk meg korábban Kriskó László rendezőtől, akivel az Index készített először interjút.

Kriskó azt is elmondta, hogy a televíziós dokumentumsorozatban lesznek filmes részletek, de emellett történészek és szakértők segítségével mesélik el a kort.

Királyaink emberi oldala

Kriskó László elmondása szerint bármikor csinált történelemmel foglalkozó filmet, azzal szembesült, hogy minden korszakban darázsfészekbe nyúlt.

Nincs két szakértő, aki ugyanazt mondaná, de itt annyi történésszel beszéltünk, hogy a végén kikristályosodik valami.

Úgy véli, a magyar középkor legdicsőbb korszaka az Árpád-házi királyok uralkodása, amikor Magyarország Európa egyik legnagyobb, leggazdagabb vezető hatalma volt, de a filmben megismerjük királyaink emberi odalát is, együtt éljük át velük dilemmáikat, kudarcaikat, dicsőségeiket.

Mint a hollywoodi produkciók

Az Aranybullát többek között Fóton, Etyeken a Korda stúdióban, az alcsúti arborétumban és az éppen felújítás alatt lévő jáki templomban forgatták.

A ruhákat egy madridi ruharaktárból hozták, ahonnan olyan hollywoodi produkciók is kölcsönzik a jelmezeket, mint A Karib-tenger kalózai, a Robin Hood vagy a Mennyei Királyság.

A sorozatban látható egyik bútort pedig egy római kelléktárból kölcsönözték, ahonnan a Ben Hurt és más nagy történelmi filmeket szolgálnak ki.

Az idősebb II. Andrást Trill Zsolt, a fiatal királyt Veréb Tamás alakítja, Gertrúd szerepében Törőcsik Franciska látható. János érseket Rátóti Zoltán, a teuton lovagok vezérét Fenyő Iván, az öreg keresztest pedig László Zsolt kelti életre.

Az Aranybulla című hatrészes történelmi sorozatot december 25–30. között 20 órától a Duna csatorna sugározza.

Rovatok