Index Vakbarát Hírportál

Aki ezt nem látta, most már nem is fogja

2022. december 29., csütörtök 15:49

„Elsöprő, felkavaró, szívszorítóan nevettető, megrázó, felemelő és földbe döngölő nagy élmény volt! Köszönöm mindenkinek, aki részt vett benne!” – írta egy kommentelő a Vígszínház Facebook-posztja alá, amelyben bejelentették, hogy tegnap, vagyis 2022. december 28-án volt az utolsó előadás a Szerelmek városából, ifj. Vidnyánszky Attila rendezése lekerül a műsorról.

Párizs nyüzsgő utcái, művészek, artisták, színészek és arisztokraták magával ragadó kavalkádja jellemezte a Szerelmek városa című előadást a Vígszínházban, amely a Marcel Carné által rendezett azonos című francia filmből született. 

A történet középpontjában Garance, a gyönyörű színésznő áll (Radnay Csilla keltette életre), és négy férfi, akik mind szeretik: egy pantomimművész, egy színész, egy bűnöző és egy arisztokrata. A Jacques Prévert forgatókönyvéből született filmet 1990-ben a francia filmkritikusok és filmkészítők a valaha volt legjobb filmnek választották. A különleges, érzékeny és érzéki történetet Vecsei H. Miklós átiratában, Kovács Adrián zenéjével, ifj. Vidnyánszky Attila rendezésében láthatták a nézők.

Filmek a színházban

Gyöngyösi Zoltán többek között az ebben a darabban nyújtott alakításáért kapott tavaly Ruttkai Éva-emlékgyűrűt. A vele készült interjúnkban többek között beszélt arról is, miért olyan kiemelkedő ez az előadás az ő szempontjából.

Izgalmas és sok munkát igényel ez a szerep: a karakterben megtaláltam a tinédzserkori önmagamat, ez volt olyan erős kapaszkodó, amivel meg tudtam fogni a figurát, illetve az, hogy ki tudtam próbálni magam a pantomimban. Ez még inkább felemelt, és olyan ötlethalmazt indított el bennem, ami által megszületett ez a szerep.

Arra a kérdésre, hogy vajon miért kerül ma ennyi film színpadra – A nagy Gatsby, Szerelmek városa, A diktátor –, így válaszolt:

A XXI. században a vizuális élmények, a mozi, a televízió annyira eluralkodott a kultúrában, hogy sokkal többen néznek filmet, mint ahányan például olvasnak. A színházakban is egyre inkább kezd hasonlítani a látványvilág a filmekre, amire a szintén a Sztalker Csoport által jegyzett Woyzeck volt jó példa a Nemzeti Színházban. Ennek a világa sokkal jobban megfog egy fiatalt, mint egy klasszikus látványvilágú előadás. A nézők is egyre monumentálisabb élményekre vágynak.

A Szerelmek városáról írt kritikánkat itt olvashatja.

(Borítókép: Radnay Csilla Gáránsz szerepében Jacques Prévert a Szerelmek városa című zenedrámájának próbáján a Vígszínházban 2021. szeptember 2-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok