Index Vakbarát Hírportál

Képhamisítás gyanújával foglaltak le egy festményt

2022. december 30., péntek 19:05

Rubensnek tulajdonított festményt foglaltak le egy genovai kiállításon hamisítás és csalás gyanúja miatt.

Csalás és hamisítás gyanúja miatt lefoglaltak az olasz hatóságok egy Peter Paul Rubens flamand festőnek tulajdonított képet pénteken egy kiállításon, a genovai dózsepalota galériájában – adta hírül az MTI.

Az olasz rendőrség közlése szerint a flamand iskolából származó, 4 millió euróra biztosított festményt – amelynek címe A feltámadt Krisztus megjelenik anyjának – előzőleg Olaszországból Csehországba csempészték hamis iratokkal, hogy ott meghamisítsák, és eredeti Rubens-képként hitelesítsék.

A genovai ügyészség vizsgálata kiderítette, hogy az 1523-ra datált festmény korábban egy genovai család tulajdonában volt, amelytől egy műkereskedő 300 ezer euróért megvásárolta, majd

a csehországi machinációk után hárommillió euróért továbbadta egy olasz műgyűjtőnek.

Az 1,5×2 méteres festményen két nő térdel a feltámadt Krisztus előtt. Egy nemrég végzett röntgenvizsgálat szerint a kép alatt egy másik festmény rejtőzik, amely kompozíciójában hasonló, ikonográfiájában azonban eltérő.

Az ügyben négy személy – egy könyvelő és fia, valamint két műkereskedő – ellen folyik eljárás. A Rubens Genovában kiállítás szervezőit nem gyanúsítják törvénytelenséggel.

Rovatok