Index Vakbarát Hírportál

Súlyos vád: abuzálhatták a Rómeó és Júlia sztárjait

2023. január 4., szerda 19:55

A Rómeó és Júlia 1968-as filmjének két sztárja több mint 500 millió dollárra (417 millió font) perelte be a Paramount Picturest egy meztelen jelenet miatt, amelyet tinédzserkorukban vettek fel.

Olivia Hussey brit színésznő 15 éves (most 71 éves – a szerk.), Leonard Whiting 16 éves (most 72 éves – a szerk.) volt, amikor az 1968-ban bemutatott, Rómeó és Júlia című filmet forgatták. A két színész nemrégiben pert indított a Paramount Pictures ellen szexuális visszaélés, szexuális zaklatás és csalás vádjával – írja a Sky News.

A két művész azt állítja, hogy a 2019-ben elhunyt rendező, Franco Zeffirelli először azt mondta nekik, hogy a hálószoba-jelenetben „testszínű” fehérneműt viselnek. Ám Zeffirelli a forgatás reggelén közölte, csak testsminket viselnek majd, ugyanakkor biztosította őket arról: a kamerát úgy helyezik el, hogy a meztelenség ne legyen rögzítve.

A kamera mindent felvett

Tudtukon kívül mégis meztelenül forgatták a jelenetet, ezzel pedig – a kaliforniai és a szövetségi törvények szerint – szexuális visszaélést követtek el kiskorúak ellen. Zeffirelli azt mondta nekik, azért kellett meztelenül játszaniuk, hogy a képi hatás tönkre ne menjen, illetve a karrierjük se sérüljön.

A színészek azt hitték, hogy nincs más választásuk, mint hogy meztelenül, sminkelve játszanak a kamera előtt, és teljesítsék a kérést.

A jelenetben Whiting csupasz feneke és Hussey meztelen mellei röviden láthatók.

Érzelmi sérülések és lelki gyötrelmek

A film és a hozzá tartozó főcímdal akkoriban nagy sikert aratott, és azóta többgenerációnyi diáknak mutatták be, akik a Shakespeare-darabot tanulmányozták.

A bírósági beadvány szerint Hussey és Whiting évtizedek óta érzelmi sérülések és lelki gyötrelmek miatt szenved, és a karrierjük sem tükrözte a film sikerét. A színészek a beadvány szerint több mint 500 millió dollár (186,7 milliárd forint) kártérítésre jogosultak.

A Paramount Pictures egyelőre nem reagált a perrel kapcsolatos hírekre.

Ebben a cikkben a szexuális visszaélés a téma. Kérjük, olvassa el erről szóló írásunkat is!

Ha önt vagy ismerősét erőszak éri a kapcsolatában, vagy ha valakiről úgy véli, emberkereskedelem áldozata lett, hívja az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot a belföldről ingyenes, 06 (80) 20-55-20-as számon.

A NANE Egyesület bántalmazott nőknek és gyermekeknek szóló segélyvonala szerda kivételével minden hétköznap 18 és 22 óra között ingyenesen hívható a 06 (80) 505-101-es telefonszámon.

(Borítókép: Részlet a Rómeó és Júlia 1968-as filmből. Fotó: Bettmann / Getty Images Hungary)

Rovatok